Nieuws
 | update 

Al 72 inter­ven­ties bij brand­weer West­hoek door aan­hou­den­de regen, enke­le stra­ten staan blank

wateroverlast poperinge

Vandaag trekt een nieuwe en zeer actieve regenzone van west naar oost. Vooral in West-Vlaanderen moeten ze de neerslag goed in het oog houden, want ook in het noorden van Frankrijk verwachten ze veel regen. Daar geldt code oranje. De totale neerslaghoeveelheden schommelen tussen 30 en 60 l/m². Rond Poperinge staan al enkele straten blank. “Er is geen reden tot paniek”, zegt de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher. “Uiteraard volgen we de situatie op de voet op en zijn we waakzaam”.

Al 72 interventies

Brandweer Westhoek heeft sinds vanmorgen al meer dan 70 interventies moeten uitvoeren voor wateroverlast. "Hoofdzakelijk gaat het om lokale, niet-kritieke overstromingen van beken", zegt Kristof Louagie van de brandweer. Er is ook stormschade waarvoor de brandweer moet langskomen. "Voornamelijk omgewaaide bomen, takken en weggewaaide dakbedekking. Op de kerstmarkt in Nieuwpoort is een tent ingestort maar er zijn geen gewonden."

Op enkele plaatsen heeft de IJzer de waakdrempel overschreden. Dat is onder meer zo in Stavele bij Alveringem. In Roesbrugge bij Poperinge is dat nog niet het geval: “Ik zie dat het waterpeil van de IJzer wel weer stijgt, maar op de meeste plaatsen is er nog veel marge”, zegt burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge.

Toch zijn sommige landelijke straten al overstroomd, zoals de Kapellestraat tegen de Trappistenweg in Watou, en de Palingstraat. Ook de Pastoorstraat in Reningelst is afgezet door wateroverlast. 

Ignace lacante Wervik 20240101 112743
Weerbericht

Kans op wateroverlast door aanhoudende regen vanavond

wateroverlast poperinge

“Het is vooral uitkijken hoeveel neerslag er zal vallen in Noord-Frankrijk waar code oranje is afgekondigd. Een deel van dat water zal moeten worden afgevoerd via ons land naar zee. Daar zit wel wat vertraging op. Pas 20 tot 24 uur later zullen we het effect zien bij ons. We houden het de komende dagen nauwgezet in de gaten."

“Waakdrempel overschreden”

“Langs de IJzer is momenteel de waakdrempel overschreden in Haringe”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij vanmorgen op www.waterinfo.be.

“In Roesbrugge, Lo-Fintele en Stavele zal tegen vanavond ook daar de waakdrempel overschreden worden. Ook in Woumen is dit mogelijk tegen woensdag. De beheerder neemt reeds maatregelen om het waterpeil van de IJzer optimaal te regelen (inzet open sas in Nieuwpoort). Momenteel worden geen overschrijdingen van alarmdrempels langs de IJzer verwacht. Ook langs de afwaterende kanalen naar de kust kunnen morgen op meerdere plaatsen (pre)waakdrempels overschreden worden in functie van afvoer en getij.”

Zandzakjes

Inwoners van Roeselare krijgen waarschuwingsberichtjes van de stad. Daarin staat dat er een kans is op wateroverlast. De stad stelt zandzakjes ter beschikking.

Het vaste verdeelpunt voor zandzakjes is in de Stedelijke Ateliers, Hoogleedsesteenweg 143. Op bepaalde watergevoelige locaties staan ook containers met zandzakjes klaar.

Ook in Moorslede staan al zeven straten blank en zijn daardoor afgesloten: de Ravestraat tussen Kleine Ravestraat en Hooglandstraat, de Potterijstraat, de Meulebrouckstraat, de Hovingstraat tussen Waterstraat en gemeentegrens, de Waterstraat en de Sprietstraat.

Andy Debo
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere