Nieuws

Water­peil Leie staat his­to­risch hoog, maar voor­spel­ling voor komen­de uren ziet er goed uit”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De situatie rond het Leiebekken stabiliseert intussen. Gisterenavond zag het er op bepaalde plaatsen langs de Leie kritiek uit, zoals in Kortrijk, waar de rivier even buiten haar oevers trad. Maar grote overstromingen bleven uit. Het zorgt wel voor een apart zicht want op veel plaatsen stond het water van de Leie al meer dan tien jaar niet meer zo hoog.

Het water aan het sluizencomplex van de Leie in Sint-Baafs-Vijve bij Wielsbeke staat met zo'n 9 meter op het hoogste niveau. Stroomopwaarts in Kortrijk trad de Leie gisteren net even buiten haar oevers. Het jaagpad kwam op bepaalde plaatsen even blank te staan. "De Leie staat inderdaad historisch hoog. Gisteren 10,7 meter boven het waterpeil van de Noordzee en dat is vrij hoog. De laatste keer dat het zo hoog is geweest, is van 2010-2011 geleden", vertelt Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne. 

Sluizen Sint-Baafs-Vijve

175 kubiek water per seconde

Op de Leie passeert zo'n 175 kubiek water per seconde. Dat kan je vergelijken met het water van een vol olympisch zwembad, om de 15 seconden. Het zorgt voor een uniek zicht maar, gelukkig zonder al te veel hinder en schade. De weersvoorspellingen zijn ook gunstig. "De situatie op dit ogenblik is gestabiliseerd. Dat betekent dat we niet verwachten dat de Leie nog verder stijgt. En ook de Heulebeek niet. Wat een goede zaak is, want gisteren was het op een bepaald ogenblik echt kritiek", aldus Van Quickenborne

"De voorspelling voor de komende uren is dat er nog wel regen valt, maar niet in dezelfde hoeveelheden als gisteren."

Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk
Jens Lemant
Celien Tanghe