Inwoners Roesbrugge houden hun hart vast: “ik vrees dat het niet minder zal zijn dan de vorige keer”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Aan de IJzer is er nog geen onmiddellijk gevaar voor overstromingen, maar de schrik zit er wel goed in. Niemand is vergeten welke ellende ze hier de voorbije periode al meegemaakt hebben. In Roesbrugge overschrijdt de IJzer de waakdrempel. Er is nog marge, maar niet veel meer. Wat er nog uit Frankrijk komt, zal veel bepalen.
Zondag was er amper water te zien in Roesbrugge, maar een paar dagen later staat de IJzer toch alweer behoorlijk hoog. "We zitten nu halverwege tussen het waakpeil en het alarmpeil. Het waakpeil is al overschreden, ook in Haringe. De IJzer zelf heeft niet veel marge meer. Het gaat om een luttele 20 centimeter", vertelt de burgemeester van Poperinge, Christof Dejaegher.
"Er is nog een buffer, maar het is wel een signaal dat er niet veel meer nodig is of het loopt opnieuw fout."
"Haalbare situatie"
De IJzer is een laaglandrivier, en dus verplaatst het probleem zich voortdurend. De hulpdiensten zijn op alles voorbereid. Er zijn nog voldoende zandzakken, en het waterpeil wordt constant gemonitord. "De gouverneur heeft getelefoneerd met de Vlaamse Milieumaatschappij en de weerdienst, en die voorspellen vandaag nog wel wat regen, maar het zou haalbaar moeten zijn", legt Christof Dejaegher uit.
Toch houden de buurtbewoners hun hart vast na de waterellende die ze eind 2023 meegemaakt hebben. "Ik vrees dat het er vandaag ook niet goed uit ziet. De vorige keer kwam het water tot hier waar we staan. Nu geven ze nog veel regen, en het water uit Frankrijk komt er nog aan. Ik vrees dat het niet minder zal zijn dan de vorige keer", zegt Lieve Taillieu van 't Rohardushof in Roesbrugge.