Water­over­last: Roe­se­la­re kon­digt ram­pen­plan af

2016-05-31 00:00:00 - Wateroverlast: Roeselare kondigt rampenplan af

De onophoudelijk vallende regen zorgde er gisteravond voor dat straten blank kwamen te staan. Onder meer in Wingene, Izegem en Roeselare. Daar is om half negen gisteravond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Er viel meer dan 84 liter per vierkante meter op één dag tijd.

Straatverlichting blijft aan

Omwille van de ernst van de toestand gaf de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, de opdracht om in de hele provincie de straatverlichting aan te laten, ook in wijken waar die 's nachts normaal gedoofd wordt.

Gemeentelijk rampenplan

Om half negen werd in Roeselare het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Roeselare kreeg tussen 16 uur en 21 uur meer dan 80 liter water per vierkante meter te verwerken. De hulpdiensten riepen eerst op om zandzakjes te komen afhalen aan het depot van de Hoogleedsesteenweg. Meer dan 3600 zakjes werden er uitgedeeld. Maar de zandzakjes raakten er op. Heel wat mensen hielden de huizen droog, al drong het water toch hier en daar binnen.

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) zegt dat het rampenplan voor onbepaalde tijd van duur blijft. In twaalf uur tijd viel er evenveel water uit de lucht als in een gemiddelde herfstmaand. De brandweer en politie kregen tussen de 1.200 en 1.300 oproepen te verwerken.

Zeer uitzonderlijk

"Deze enorme hoeveelheid water is zeer uitzonderlijk. Hierdoor kwamen heel wat straten en huizen onder water te staan. De hulpdiensten deden al het mogelijke om de mensen snel te ondersteunen. Alle diensten staan nu onder coördinatie van de burgemeester en volgen de situatie nauwgezet op de voet. De volgende uren voorspelt men ook nog veel regen en de omliggende gemeentes kregen ook veel regen te slikken. De stad doet alles om prioriteiten te geven aan de meest kritieke punten en te zorgen dat elektriciteitsvoorziening en watervoorziening behouden blijven. Ook de ziekenhuizen en de belangrijke invalswegen krijgen prioriteit. We raden aan om enkel de hulpdiensten te bellen bij dringende interventies." aldus de stad in een persbericht.

Aanvraag tot erkenning ramp

De burgemeester van Roeselare zal een aanvraag tot erkenning als ramp indienen. De brandweer en de stadsdiensten zullen de mensen zo veel mogelijk helpen bij het leegpompen van ondergelopen kelders, woningen en garages. Waar nodig plaatst de stad containers voor het deponeren van beschadigde meubels en elektrische apparaten.

Op het nummer 051 26 21 14 kunnen burgers terecht. Medewerkers van de stad staan klaar om vragen omtrent de nazorg te beantwoorden.

Bart Coopman