Warmtenet in Kuurne breidt uit: van gemeentehuis tot eerste bestaande privéwoning
Het bestaande warmtenet in Kuurne is uitgebreid naar het centrum van de gemeente. Onder meer het gemeentehuis, het Sociaal Huis, de feestzalen Van Wonterghem en de school Go De Boomgaard zijn nu aangesloten. Daarnaast is ook de eerste bestaande private woning in Vlaanderen verbonden met het warmtenet.
Het warmtenet van Kuurne maakt gebruik van restwarmte uit de verbrandingsoven van Imog in Harelbeke. Deze warmte wordt via ondergrondse leidingen getransporteerd naar verschillende gebouwen. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Kuurne en Fluvius.
"Dankzij de recente centrumvernieuwing ligt het warmtenet van Fluvius nu ook gebetonneerd in het hart van onze gemeente."
"Kuurne schreef geschiedenis in 2016 met de aanleg van het allereerste warmtenet in Vlaanderen", zegt burgemeester Francis Benoit. "Dankzij de recente centrumvernieuwing ligt het warmtenet van Fluvius nu ook gebetonneerd in het hart van onze gemeente."
CO2-uitstoot verminderen
Het warmtenet biedt een duurzaam alternatief voor individuele verwarmingssystemen en zorgt voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Gregory Van Wonterghem van de gelijknamige feestzalen benadrukt het belang van duurzaamheid: "Met dit warmtenet kunnen we onze CO2-uitstoot met meer dan drie vierde verminderen. Dat is een morele must."

Eerste bestaande woning
Tot nu toe waren er enkel nieuwbouwwoningen aangesloten op het warmtenet, maar met het huist van Brecht Vanessche en Julie Ameye is er nu ook voor het eerst een bestaande woning aangesloten.
"We willen onze woning klaarstomen voor de toekomst. Een aansluiting op het warmtenet draagt daartoe bij", aldus Brecht. Hij verwacht binnen tien jaar de initiële investering terug te verdienen.
