“Vrezen fiasco”: Kost Oostendse ziekenhuisfusie 30 miljoen euro? “We onderhandelen nog”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Oostende roept Vooruit op om de vechtscheiding tussen stad Oostende en het Brugse ziekenhuis AZ-St-.Jan zo snel mogelijk stil te leggen. De Oostendse ziekenhuisfusie kost al 30 miljoen euro volgens de socialisten, "een bom voor de stadsfinanciën," klinkt het. Burgemeester Tommelein noemt het onverantwoord om bedragen die nog volop in onderhandeling zijn, te grabbel te gooien.
De Vooruitfractie stelt het hele defusieverhaal, waarbij Oostende zicht afscheurt van het grotere Brugse ziekenhuis, in vraag. De kosten voor de Oostendse stadskas zijn volgens de socialisten torenhoog, zegt fractieleider Jeroen Soete: "De voorbije jaren heeft het AZ St.-Jan miljoenen geïnvesteerd in de campus Serruys en inderdaad nu de echtscheiding een feit is, vraagt St.-Jan dat geld terug van Oostende. En dat bedrag zou toch minstens 30 miljoen euro bedragen."
"De Oostendse begroting is al precair, we hebben al heel veel schulden per inwoner en nu komt daar nog een factuur bovenop van 30 miljoen euro."
"Het cijfer dat ze noemen is op vandaag onbekend," zegt Bart Tommelein "We zijn nog altijd aan het onderhandelen. Ik vind het onaanvaardbaar en ook deontologisch niet correct dat de Oostendse socialisten nu de kant gaan kiezen van Brugge en zaken op tafel gooien die nog niet zijn doorgesproken."
"Het eengemaakte ziekenhuis van Oostende is absoluut nodig. Daar is iedereen het over eens. Om ervoor te zorgen dat Oostendenaars in Oostende kunnen bevallen, naar de cardioloog kunnen en hier verzorging kunnen krijgen die ze absoluut nodig hebben."
"Financieel risico"
Dertig miljoen euro, zoals de oppositie beweert, is veel geld. John Crombez vreest een financieel fiasco.
"De burgemeester zou graag willen dat we zwijgen over dat bedrag, maar dat gaat niet. Je moet een stad besturen en dus moet de Oostendenaar en de gemeenteraad weten waar ze aan toe is. Zeker als het niet waar is dat ze geen idee hebben van de impact. Het exacte bedrag is niet bekend, maar het is zeker dat het meer dan 30 miljoen zal zijn."
En dan moet zelfs de Oostendse langetermijnbegroting herschreven worden. Vooruit stelt nu bovendien in vraag of Oostende met een eigen ééngemaakt ziekenhuis wel veel voordeel haalt.