Nieuws

Voor­ma­li­ge Gua­te­malteek­se lei­ders ver­oor­deeld tot levens­lang, ook voor ver­dwij­ning Ser­ge Berten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De volksjury van het Vlaams-Brabants hof van assisen in Leuven heeft donderdagavond vijf voormalige Guatemalteekse leiders veroordeeld tot een levenslange opsluiting voor hun negentien misdaden tegen de mensheid, waarvan onder meer Serge Berten uit Menen het slachtoffer van werd.

Het hof argumenteerde: "De beschuldigden waren zowel ontwerpers als uitvoerders van een misdadig plan dat erin bestond hun politieke en militaire macht op Guatemala te behouden. Ze stonden aan de top van een dictatoriale junta. Ze deden dat op gruwelijke wijze, alles diende te wijken voor hun plan. Het recht op vrijheid van vele mensen werd aangetast."

Zware schade

"Walter Voordeckers, Ward Capiau, Paul Schildermans en Serge Berten werden naast zovele anderen hiervan slachtoffer. De beschuldigden hebben de Guatemalteekse samenleving zware schade toegebracht", las voorzitter Hartoch voor. Het gedrag van de leiders hielp niet om een lichtere straf op te leggen: "De beschuldigden zijn op geen enkel moment verschenen, geen enkele van hen heeft schuldinzicht getoond."

Openbaar aanklager Ann Fransen vroeg meteen na de uitspraak ook de onmiddellijke aanhouding van de vijf. Na kort beraad willigde het hof dat verzoek in. De vijf mannen werden ook veroordeeld tot 91.000 euro gerechtskosten en de levenslange uitzetting uit de burgerrechten. Het is natuurlijk eerder een symbolisch gebaar, want geen van de intussen hoogbejaarde beschuldigden was aanwezig op het proces, en twee van hen zijn voortvluchtig. Toch is de familie opgelucht.

Broers van Serge zijn opgelucht

Voor de families van de Scheutisten die slachtoffer werden van het dictatoriale regime in Guatemala, is de levenslange veroordeling van de daders, door het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven, een climax van meer dan veertig jaar onderzoek. "We zijn in 1997 zelf naar Guatemala geweest, dat was een scharnierpunt. Dit is een nieuw scharnierpunt", legt Carlos Colson, neef van Walter Voordeckers, uit.

Voor de broers van Serge Berten is de veroordeling een opluchting. Al werd alleen de gedwongen verdwijning van hun broer, niet de doodslag op hem, bewezen verklaard. "Er is bijna op de hele lijn een veroordeling geweest. Voor Serge wel enkel op het ontnemen van zijn vrijheid, niet voor de moord. Dat is omdat er nooit een lichaam is gevonden en ze de moord niet kunnen bewijzen." Met de veroordeling komt er meteen ook een einde aan enkele emotionele weken. 

"Soms was het tijdens het proces wel aangrijpend. Zeker als getuigen die ooit met Serge hebben gewerkt, vertelden over de gruwelijkheden."

Stefaan Berten, broer Serge Berten
Belga
Ben Storme