Nieuws

Na meer dan 40 jaar: assisen­pro­ces van start voor moord op mis­si­o­na­ris Ser­ge Berten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Leuven is het assisenproces gestart rond de moord op drie Vlaamse paters in Guatemala, onder hen ook missionaris Serge Berten uit Menen. Berten werd 40 jaar geleden in Guatemala ontvoerd en wellicht ook vermoord. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.

Vijf toplui uit Guatemala staan terecht voor misdaden tegen de mensheid tijdens de bloedige burgeroorlog in Guatemala in de jaren tachtig. Ze zijn tussen de 79 en 92 jaar oud en zijn niet aanwezig op het proces in Leuven.

Toch is de familie van de ontvoerde Serge Berten uit Menen blij met dit proces. Ze hebben er twintig jaar voor geijverd. "Het is een lange weg geweest tot vandaag, met vallen en opstaan. We hopen dat het tot een beschuldiging mag komen", zegt broer Stefaan.

2022-11-17 00:00:00 - Serge Berten werd 40 jaar geleden vermoord in Guatemala: leerlingen maken documentaire
Nieuws

Serge Berten werd 40 jaar geleden vermoord in Guatemala: leerlingen maken documentaire

Twintig jaar onderzoek

Serge Berten werd net zoals twee andere paters ontvoerd. Zij werden vermoord maar het het lichaam van Serge werd nooit gevonden. Wat er precies is gebeurd zullen we wellicht nooit weten.

Het is opmerkelijk dat er veertig jaar na de feiten nog een proces komt. Van verjaring is geen sprake omdat het gaat om misdaden tegen de mensheid.

Vier opeenvolgende onderzoeksrechters behandelden in de twintig jaar onderzoek het dossier sinds de klacht. Kristien Abrath bezorgde het uiteindelijk terug aan het federaal parket.

Belangrijk: het is dankzij de Genocidewet van 1999 en 2003 dat een Belgische rechtbank buitenlandse personen mag vervolgen, als die een ernstige schending van internationaal humanitair recht pleegden tegen een Belgische onderdaan.

2022-11-26 00:00:00 - Serge Berten postuum gehuldigd als ereburger van Menen
Nieuws

Serge Berten postuum gehuldigd als ereburger van Menen

Belga
Andy Debo