Het Vlaams Instituut voor de Zee, het VLIZ, open dit weekend een nieuw belevingslab in Oostende. Met allerlei innovatieve toepassingen tonen ze daar de biodiversiteit van de Noordzee en de mogelijke impact van klimaatwijzigingen. Want verandering van klimaat, en de gevolgen daarvan voor het leven in zee zijn vaak moeilijk in beeld te brengen. Tot nu.
Het nieuwe belevingslab hangt tussen wetenschap en kunst. Op een bijzondere plek: een betonnen magazijnbunker uit de Tweede Wereldoorlog, op de site van het Marien Station. Binnen laat het zeebelevingslab wetenschappers, leerkrachten, gidsen en andere bezoekers toe om via innovatieve technieken het onzichtbare zichtbaar te maken. Zo laat het VLIZ meer dan ooit alle lagen van de bevolking kennis maken met de fascinerende verscheidenheid die de zee te bieden heeft en met het onderzoek dat de zee als studieobject heeft.
Veerle Willaert, Beleidscoördinator Blauwe Economie Oostende: "Centraal probleem van de oceanografie is dat het zeer moeilijk is om
onder water te kijken. Je kan zeer moeilijk begrijpen hoe groot die oceaan is, hoe diep en hoe complex de processen die zich daarin
afspelen. En we moeten dat visualiseren op de één of andere manier."
Ook kunstenaars ingeschakeld
Het ervaringslabo bestaat uit twee ruimtes in een oude oorlogsbunker. In de eerste ruimte krijg je scenario’s van klimaatverandering, en meteen ontdek je ook wat de mogelijke gevolgen zijn voor onze kust en de Noordzee. Het VLIZ heeft daarvoor kunstenaars ingeschakeld. Jan Mees, Vlaams instituut voor de Zee Oostende: ”Zij hebben een taal die wij niet hebben als wetenschappers. Die wetenschappelijke data die er wel degelijk onder ligt, die kunnen zij vertalen in een vorm die mensen sensibiliseert en wakker schudt. Dat kunnen wij niet alleen als wetenschappers, we hebben hen daarvoor nodig en dat raakvlak vind ik enorm boeiend."
Het VLIZ bewaart hier ook zijn biobank, een verzameling historische biologische stalen die niet verloren mogen gaan. Het belevingslab is nu zondag open tijdens het wetenschapsfestival 'zeker weten'.