Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Sam Weyts van Vlaams Belang heeft nu het initiatiefrecht in Izegem en hij zal er alles aan doen om alsnog in coalitie te gaan met Stip . De algemeen directeur van Izegem wijst erop dat de Stippers die het niet meer zien zitten, zich volgens het nieuw decreet lokaal bestuur zich nog zouden kunnen laten vervangen door opvolgers.
Sam Weyts van Vlaams Belang gaat dan wel zoals het hoort alle partijen uitnodigen, maar bedoeling is de al getekende voordrachtsakte met Stip nieuw leven in te blazen. Sam Weyts, toekomstig gemeenteraadslid Izegem (Vlaams Belang): “Er is geen officieel overleg geweest. We hebben een goeie rustperiode gehad van twee weken om weer voluit samen te kunnen zitten. Het vertrouwen is er nog tussen beide partijen, maar wat er is gebeurd kunnen we niet wegnemen, die bedreigingen. Het is aan STIP+ , aan die mensen om na te gaan in welke mate het mogelijk is of niet.”
Akte indienen
Sam Weyts kan de bestaande akte eigenlijk al meteen indienen bij de algemeen directeur van Izegem. Als verkozenen van Stip die tekenden toch niet met Vlaams Belang willen besturen, dan kunnen ze gewoon verzaken aan de installatievergadering straks en is de akte niet meer rechtsgeldig. Dan beslist een geheime stemming over de mandaten.
Opvolgers laten tekenen
Anton Jacobus, algemeen directeur Izegem: “Een ander scenario dat je zou kunnen bedenken is dat een aantal mensen zeggen: wij willen die akte eigenlijk niet meer, maar we willen ook geen stokken in de wielen steken van een nieuwe coalitie. Dus wij nemen onze zetel in de gemeenteraad niet op en wij laten een opvolger de eed afleggen. Die opvolger kan dan ook die akte tekenen, er mogen daar 100 handtekeningen opstaan. De voorzitter moet enkel nagaan of er minstens 15 opstaan die de eed hebben afgelegd."
Dat is nodig om een meerderheid te hebben, want in Izegem zijn er 29 gemeenteraadszitjes.
Anton Jacobus