In deze vier gemeenten is er nog geen coalitieakkoord
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Vier weken na de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in West-Vlaanderen nog vier gemeenten zonder coalitieakkoord: Kortrijk, Izegem, Blankenberge en Diksmuide. In de 58 andere gemeenten maken de nieuwe besturen zich klaar om vanaf december aan de slag te gaan. Politicoloog Herwig Reynaert geeft een stand van zaken.
In 58 West-Vlaamse gemeenten is het coalitieakkoord al rond, maar in vier steden is het toekomstige bestuur nog onduidelijk. In Diksmuide, Izegem, Kortrijk en Blankenberge is er nog geen akkoord. Morgen gaat het initiatiefrecht er naar de derde grootste partijen.
Diksmuide: Vlaams Belang aan zet
In Diksmuide is dat Vlaams Belang, maar samenwerking met andere partijen zit er niet in. Team8600 van huidig burgemeester Lies Laridon en Actie!, de kartellijst van kandidaat-burgemeester Koen Coupillie blijven op elkaar aangewezen.
Izegem: Vlaams Belang aan zet
Ook in Izegem komt Vlaams Belang aan zet. Daar is het vooral afwachten of het stof al wat gaan liggen is. "Hetzelfde verhaal een beetje in Izegem, waar toch met STiP+ en Vlaams Belang eerst een meerderheid gevormd is, maar daar is die meerderheid stopgezet in de aanloop naar de installatievergadering. De vraag is daar of er een officiële voordrachtsakte is getekend, wat de zaak heel wat moeilijker maakt", verklaart politicoloog Herwig Reynaert.
Kortrijk: Vooruit aan zet
Ook in Kortrijk wisselt het initiatiefrecht voor de coalitievorming omdat de onderhandelingen niet rond zijn. Tegen morgenavond is Vooruit er aan zet: "Misschien zal het nu beginnen vooruit gaan met die twee of drie politieke partijen. Ook zonder initiatiefrecht kun je blijven onderhandelen", aldus Reynaert.
Blankenberge: CD&V Plus aan zet
In Blankenberge zijn huidig burgemeester Prasse, maar ook Daphné Dumarey er tegen Wapenstilstand nog niet in geslaagd een meerderheid te vormen. CD&V Plus komt daar nu aan zet om een akkoord te vinden. Hun voorkeur gaat uit naar een coalitie met N-VA en Vooruit. Pas als dat rond is, kan er gewerkt worden aan de installatievergadering van december om vervolgens echt van start te gaan met de nieuwe bestuursperiode voor zes jaar.