Nieuws

Ver­taal­app FACT wil taal­bar­ri­è­re in zorg­sec­tor doorbreken

patiënt doker arts zorg

Foto ter illustratie

De Provincie West-Vlaanderen en haar partners lanceren een digitaal beeldwoordenboek voor de zorgsector in elf talen in de mobiele applicatie ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘FACT’. De app moet het gemakkelijker maken om de taalbarrière tussen collega's, en ook naar de patiënt toe, te doorbreken.

De zorgsector kampt met schrijnende tekorten aan beschikbare arbeidskrachten. Daarom krijgen ziekenhuizen en woonzorgcentra ook hulp van anderstaligen. Bovendien zijn er als gevolg van migratie ook meer patiënten die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn.

De nieuwe zorgmodule in de FACT-app zorgt ervoor dat taal in de zorgsector geen invloed heeft op de kwaliteit. De app vertaalt tussen elf talen en bevat ook beeldmateriaal en audio.

Andere sectoren

FACT bestond al voor de land- en tuinbouw, de metaalindustrie, de schoonmaak, de horeca en de verpakkingssector. Eerder dit jaar kwam al een beeldwoordenboek voor de bouwsector online.

Later dit jaar komt er ook nog een woordenboek voor de houtsector online. De app is gratis te downloaden via Play Store of App Store en kan je ook zonder internet gebruiken.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere