Verdeeldheid over resultaten digitaal statiegeld
Het proefproject met digitaal statiegeld in De Haan en Wenduine was een succes. Dat zegt de organisatie die het proefproject uitvoerde. Een kwart van de drankverpakkingen is teruggebracht om het statiegeld te recupereren. De Vlaamse regering wil statiegeld invoeren vanaf 2025, maar zegt dat ze zich enkel door een objectieve analyse zal laten leiden, niet door stemmingmakerij.
De proef met digitaal statiegeld liep in Center Parcs in De Haan en in enkele handelszaken in Wenduine. Een kwart van de klanten bracht de drankverpakking terug om het statiegeld te recupereren. Met een QR-code op de verpakking en op de vuilnisbak konden ze het digitaal afhandelen.
"Wij hebben veel mensen die deelgenomen hebben aan de test daarna bevraagd, wat hun ervaring waren," zegt Liesbet Sommen van Samen Voor Slim Statiegeld. "Meer dan 60% van de mensen is bereid om dit digitale statiegeldsysteem in de toekomst te gebruiken. Het systeem werkt heel goed.
"Verpakkingslobby feest"
Bredene testte eerder al een klassiek statiegeldsysteem met stickers uit en 80% van de blikjes en petflessen werd teruggebracht, zo blijkt. Met het digitaal systeem brengt dus maar een kwart van de mensen de drankverpakking terug om het statiegeld te recupereren.
"De lobby van de verpakkingsindustrie viert gewoon feest, terwijl we vaststellen dat de resultaten verschrikkelijk zijn," zegt burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene. "Wij hebben bewezen in Bredene wat werkt, net als in andere landen. Het klassiek statiegeldsysteem werkt. Voer het uit."
"Te korte proefperiode"
Mensen verblijven in Center Parcs gemiddeld vier dagen. Dat kan vrij kort lijken: "Voor een innovatieproject dat op een dergelijk korte termijn getest is geweest, is dit een heel goed resultaat," zegt Liesbet Sommen. "Gedragsverandering is altijd een beetje moeilijk om door te voeren. Niemand past zich graag aan of verandert zijn gedrag."
Samen Voor Slim Statiegeld wijst er op dat er minder zwerfvuil rondslingert in Vlaanderen.