Nieuws

Na proef­pro­ject Bre­de­ne — dan toch sta­tie­geld op blik en flesjes?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir wil binnenkort starten met een systeem rond statiegeld. Haar partij, N-VA, heeft dat nochtans lange tijd geweigerd.

Maar een verhoopte daling in de hoeveelheid zwerfvuil blijft uit. In de zomermaanden aan de kust was de toestand soms schrijnend. 

Afgelopen zomer was er al een proefproject met statiegeld op flesjes en blikjs bij vier strandbars in Bredene. 77% van de blikjes werd teruggebracht. Op het strand lag er tot 40% minder zwerfvuil. De burgemeester, Steve Vandenberghe, pleit al zes jaar lang vanuit de oppositie in het Vlaams parlement voor statiegeld.

"Ik ben blij dat de Vlaamse regering eindelijk inziet dat dit de enige methode is om het zwerfvuil significant terug te dringen. Alleen spijtig dat het zo lang heeft geduurd."

Lange strijd

Ook de Proper Strandlopers reageren tevreden op het nieuws: "We hebben er lang voor gestreden. We wisten wel dat er grote gesprekken liepen achter de schermen. maar dat de minister het nu aankondigt is een meevaller. We zijn enthousiast."

Petflesjes en blik zijn nu in het rest- en zwerfafval de belangrijkste fractie. In Vlaanderen zelfs 40 procent van alle afval. In Duitsland -waar statiegeld al jaren is ingevoerd- is het  0,4 procent. 

Lees ook:

 

Stefaan Kerger

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.