Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Morgen herdenken we Wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met een extra West-Vlaamse toets, want aan het monument van de onbekende soldaat in Brussel komt er een urne bij.
Die is vandaag op de militaire begraafplaats in Assebroek, bij Brugge uitgekozen door de zussen Haesebrouck. Geen toeval, want net 100 jaar geleden speelde hun oom een belangrijke rol in de keuze van de onbekende soldaat.
Zelfde als 100 jaar geleden
Met de blindenstok van haar nonkel Reinold Haesebrouck wees Rogette een urne aan, haar zus Marie-Jeanne stond achter haar. Precies honderd jaar geleden deed Reinold net hetzelfde, maar dan om de doodskist van de onbekende soldaat aan te duiden. Die kwam dan aan de congreskolom in Brussel terecht. De urne komt er morgen bij.
Rogette Haesebrouck, nicht van Reinold Haesebrouck: "Dat hebben ze mij gevraagd, om de tweede van rechts te kiezen, dat heb ik gedaan. Dan denk je toch aan je oom die dat ook gedaan heeft. Ook mijn tante was daarbij."
"Heel trots"
De overige vier urnes met aarde van militaire begraafplaatsen blijven in Assebroek. Reinold Haesebrouck is geboren in Sint-Michiels en was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1917 verloor hij een oog door granaatscherven. Later zou hij helemaal blind worden.
"Hij zei daar nooit niets van, van zijn blind zijn niet, van de oorlog niet, hij heeft daar nooit iets over verteld. Hoe trots zijn jullie op jullie nonkel? Heel trots, we hadden niet gedacht dat dat nog zou gebeuren", zegt Rogette.
Reinold overleed in 1951 in Assebroek. Hij is in Oostkamp begraven, dicht bij zijn ouders.
Rogette Haesebrouck: "Ik moet iedereen bedanken die dit georganiseerd heeft, en we zijn blij dat we daar mogen aan meewerken. Dat is iets wat niet veel mensen meemaken. En we zijn maar met 2 meer, die Haesebrouck heten. Dat is een hele eer voor ons twee."