Nieuws

Unie­ke arche­o­lo­gi­sche vondst in hart­je Ieper: res­ten van mid­del­eeuws kas­teel ontdekt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Ieper hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan: de restanten van een middeleeuws grafelijk domein, waar de graven van Vlaanderen ooit verbleven. Tijdens de opgravingen op het Vandenpeereboomplein troffen onderzoekers een kunstmatige heuvel (motte), een stenen muur en een gracht aan. De structuur dateert vermoedelijk uit de 11de eeuw en biedt nieuw inzicht in de vroege ontwikkeling van Ieper als belangrijke stad in het graafschap Vlaanderen.

Archeoloog Alexander Doucet licht toe dat het hier waarschijnlijk gaat om een versterkte burcht waar de graven van Vlaanderen zich konden terugtrekken tijdens hun bezoeken aan Ieper. De site bestond uit een opperhof – het eigenlijke kasteel – en een neerhof, waar administratieve functies werden uitgevoerd. Mogelijk bevonden zich hier een kapel en een muntatelier, vergelijkbaar met andere grafelijke verblijven zoals de Burg in Brugge en het Gravensteen in Gent.

De vondst is historisch van groot belang, omdat ze bevestigt dat Ieper in de middeleeuwen, samen met Brugge en Gent, tot de belangrijkste steden van het graafschap Vlaanderen behoorde.

Naast de structuren ontdekten archeologen ook diverse objecten die een inkijk geven in het leven binnen de burcht. Onder de vondsten bevinden zich speelgoed, aardewerkscherven, munten en een stempel. De opgravingen gaan voorlopig nog door, en onderzoekers hopen nog meer waardevolle informatie over de vroege stadsgeschiedenis te onthullen.

"Het zou prachtig zijn als we samen met de eigenaar en ontwikkelaar iets van deze geschiedenis kunnen vrijwaren voor de toekomst."

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts

Burgemeester Katrien Desomer spreekt van een uitzonderlijk moment: "Toen we hoorden dat hier mogelijk een duizend jaar oude motte lag, beseften we dat we misschien op de plek staan waar onze stad ooit is ontstaan."

Ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts kwam de opgravingen bekijken en hoopt dat een deel van de site bewaard kan blijven. "Het zou prachtig zijn als we samen met de eigenaar en ontwikkelaar iets van deze geschiedenis kunnen vrijwaren voor de toekomst."

De site bevindt zich op privéterrein, waar eind dit jaar een vernieuwde supermarkt wordt geopend. Overleg over het behoud van de historische resten is nog gaande.

“Archeologen zijn tijdens de opgravingen gestoten op de restanten van een middeleeuws grafelijk domein, waaronder een motte met een muur en een gracht uit de 12de eeuw”, zegt de Stad Ieper. “Deze unieke vondst werpt een nieuw licht op de vroegste geschiedenis van Ieper en zijn rol als een van de belangrijkste steden van Vlaanderen in de middeleeuwen.” Wellicht ligt er dieper nog meer info, maar dat moet nog verder onderzocht worden in samenspraak met de bouwheer.

Rondleidingen

Belangstellenden krijgen morgen de gelegenheid om de archeologische site met eigen ogen te bekijken. Er worden rondleidingen georganiseerd waarbij experten meer uitleg geven over de vondsten en het historische belang van de locatie.

Vandenpeereboomplein Ieper Google Maps

© Google Maps

Gianni Seeuws
Nathalie Dewulf
Andy Debo
Berre Uyttenhove