Toekomstvisie voor afvalintercommunale IVBO
De Raad van Bestuur van de afvalintercommunale IVBO wordt binnenkort afgeslankt tot een kleinere maar meer werkbare. Daarin zou elke betrokken gemeente één afgevaardigde krijgen.
Dat is het gevolg van een onderzoek die de vennootgemeenten lieten uitvoeren naar een toekomstige strategie voor het afvalbeleid in de regio. Een onderzoeksteam van de VVSG, de Universiteit van Gent, Belfius, Antea en BDO maakten een financiële en technische doorlichting van de afvalverbrandingsinstallatie. Daarbij kwamen ook bestuurlijke vernieuwing en een veranderingstraject aan bod.
Tijdens de studie stelden de onderzoekers vast dat bij heel wat vennootgemeenten er een behoefte was tot een sterkere beleidsmatige ondersteuning door IVBO. Onder meer op vlak van communicatie en sensibilisering van de bevolking, aanpak van zwerfvuil en sluikstort en nieuwe inzamelmethoden. Op termijn zal de IVBO dan ook uitgebouwd worden als beleids- en kennisorganisatie om de vennoten sterker te ondersteunen om doelstellingen te halen, zoals een verdere daling van het restafval. Na de gemeenteraadsverkiezingen moeten de diverse aanbevelingen concreet vorm krijgen.
Negen gemeenten
Op financieel en technisch vlak scoort de afvalintercommunale goed. De gemeenten betalen voor hun afvalverwerking minder dan het Vlaams gemiddelde en de verbrandingsinstallatie staat op punt. IVBO is actief in negen gemeenten, met name Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke.