Nieuws

Toe­kom­sti­ge hoofd­in­spec­teurs oefe­nen met levens­ech­te scenario’s

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Toekomstige hoofdinspecteurs bij de politie oefenen de hele week met levensechte scenario's. Zo gingen ze in Roeselare op zoek naar een vermiste vrouw, in Bredene vielen ze binnen in een kraakpand.

In Kortrijk belandde dan weer een auto op zijn zij. Het slachtoffer bleek niet zo onschuldig, maar een gezochte crimineel. Allemaal nep natuurlijk, maar wel een goeie oefening op het terrein. Bo Maes, aspirant-hoofdinspecteur: “Voor ons is dat een heel leerrijk moment. Het is heel anders dan op de schoolbanken. De taferelen zijn geënsceneerd maar het is voor ons levensecht waarbij dat wij daadwerkelijk contact moeten opnemen met brandweer, ambulance en parket.”

“Het is heel anders dan op de schoolbanken.”

Bo Maes

Grote meerwaarde

Ook voor de hulpverleningszone is deze oefening trouwens een unieke kans. Olivier Dorme, commandant Hulpverleningszone Fluvia: “Het contact tussen brandweer en politie gebeurt vaak op het moment van de interventie. Het feit dat we nu over een oefening spreken in een rustig kader, in een realistische omgeving, is zeker een meerwaarde voor onze mensen op het terrein. Want oefenen op de weg, dat is heel uitzonderlijk. Het feit dat we een weg afzetten om een verkeersongeval te simuleren, dat komt zeer zelden voor.”

Opleiding politie1
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Ben Storme