Strijd tegen drugs: nieuwe high-tech toestellen die drugs detecteren voor het gevangeniswezen
Het Belgische Gevangeniswezen koopt tien hoogtechnologische drugsdetectietoestellen aan om ruimtes te onderzoeken op sporen van drugs en om gevonden drugs te scannen. De toestellen kunnen meer dan 150 verschillende soorten onderscheiden. Ze moeten bijdragen aan de “war on drugs” die volop woedt en de veiligheid binnen de gevangenismuren bewaren.
Gevangenissen zijn niet waterdicht
Flashback naar 17 januari 2024: “in 2023 werd meer dan 121 ton cocaïne in beslag genomen in de Port of Antwerp-Bruges”. Het is geen geheim meer dat drugs problemen vormen in onze samenleving. Dezelfde strijd tegen drugs gebeurt ook dagelijks in de gevangenissen. Onderzoek toont aan dat druggebruik en verslaving vaker voorkomen bij gevangenen: zo’n 35% van de gedetineerden gebruikt drugs. Bij een anonieme bevraging in de Gentse gevangenis in 2022 gaf zelfs zo’n 60% van de gedetineerden aan dat ze al drugs hadden genomen binnen de gevangenismuren.
Project DrugDetect
Het gevangeniswezen zet de tegenbeweging kracht bij dankzij de aankoop van tien drugsdetectietoestellen. Concreet gaat het om hoogtechnologische apparaten die 150 verschillende soorten drugs kunnen onderscheiden. Op het scherm verschijnt naast de soort drugs ook meteen informatie over de gezondheidsrisico’s en mogelijke gedragsproblemen die ermee gepaard gaan. Het project kan rekenen op Europese subsidies.
"Wie met een drugsverslaving kampt in de gevangenis, heeft veel meer kans op recidive na vrijlating”
Met de toekomst op het spel
“De periode van opsluiting is cruciaal om aan verslavingen te werken. Wie met een drugsverslaving kampt in de gevangenis, heeft veel meer kans op recidive na vrijlating”, zegt Paul Van Tigchelt, minister van Justitie. “Alles begint met het detecteren van drugs en achterhalen welke drugs er in omloop zijn. Bovendien is druggebruik nefast voor de veiligheid en het leefklimaat binnen de gevangenismuren”, besluit de vice-eersteminister.