Nieuws

Geen bub­bels meer op mater­ni­teit AZ Groe­nin­ge, stren­ger alco­hol- en rook­be­leid van­af morgen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanaf morgen voert AZ Groeninge in Kortrijk een strenger rook- en alcoholbeleid. Het aantal rookpunten wordt beperkt, en alcohol wordt verboden op alle afdelingen, zowel voor patiënten als voor bezoekers. Reden is dat roken en de consumptie van alcohol een belangrijke risicofactor vormen voor vele aandoeningen.

Het aantal rookpunten op campus Kennedylaan vermindert sterk: roken kan alleen nog in drie rookpunten buiten. Roken kan bovendien niet in zorguniform en niet met identificatiebadge van Az Groeninge. Het ziekenhuis ziet ook het uniform van onder andere externe ambulanciers als een zorguniform. AZ Groeninge stelt de e-sigaret gelijk aan een gewone sigaret. Hetzelfde beleid is hier dus ook van toepassing.

Wat wijzigt op vlak van alcohol?

Patiënten en bezoekers kunnen geen alcohol meer nuttigen op de afdelingen, ook niet op de materniteit. Een bezoekje aan een pasgeborene zal voortaan gevierd worden met een glaasje fris.  Woordvoerder Stefaan Lammertyn: "Alcohol is een gelegaliseerde drug. Ik nodig u uit om op onze spoedafdeling rond te lopen, en dan te zien hoeveel mensen met een alcoholverslaving daar terechtkomen. Ook daar hebben we een opvoedkundige rol te vervullen, en willen we die alcohol uit het ziekenhuis gaan verbannen. Concreet, er is een geboorte. Daar zal je geen glaasje cava meer kunnen schenken. We zijn rechtlijnig. Nergens in het ziekenhuis op de kamers kan er nog alcohol geschonken worden."

"Alcohol is een gelegaliseerde drug. Ik nodig u uit om op onze spoedafdeling rond te lopen."

Stefaan Lammertyn

In één bistro is er wel nog een beperkt assortiment alcohol, maar vooral: het assortiment non-alcoholische breidt er uit. "Wij gaan niet voor schoonmoeder spelen. Als ziekenhuis willen we meer en meer een gezondsheidscampus worden, en willen we meer en meer gaan waken over de gezondheid van onze medewerkers, bezoekers en patiënten."

Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.