Nieuws

Straks begint gevan­ge­nis­per­so­neel aan 24 uur-sta­king: over­be­vol­king blijft een onop­ge­lost probleem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Om 22 uur start alweer een 24-urenstaking in alle Belgische gevangenissen. Ook in Ieper en in Brugge leggen de cipiers het werk neer omdat ze vinden dat de overbevolking in de gevangenis onhoudbaar is. Volgens de vakbonden slapen er in Brugge van de 900 gedetineerden ruim 70 op een matras op de grond. En daarmee is de overbezetting in Brugge bij de ergste van het land.

Ook in september stelde het personeel de overbevolking aan de kaak, maar er kwam nauwelijks reactie. Integendeel: het aantal gedetineerden ging in stijgende lijn.

"In het arresthuis, de afdeling van de beklaagden en kortgestraften, hadden ze op 1 januari te kampen met een overbevolking van 90 procent. Dat wil zeggen dat er plaats is voor 210 gedetineerden en er toen 400 zaten", zegt Alain Blancke van ACV Gevangenissen.

Extra spanningen

Jaren geleden hebben ze de eenpersoonscellen al tijdelijk omgevormd naar tweepersoonscellen. Er zijn ook 95 extra bedden aangevoerd. Toch slapen er deze week 70 gevangenen op een matras op de grond, volgens de vakbonden.

Dat zorgt voor extra spanningen, klinkt het. Gedetineerden leven tot 20 uur per dag in hun cel. Met meerdere mensen samen in een cel, zorgt voor agressie. Voor cipiers wordt het dan moeilijk om hun werk goed te doen. Toch lijkt er - ondanks de stakingen - weinig te veranderen. "Als we niets doen, gebeurt er zeker niets. We moeten toch wel het signaal geven dat er drastische veranderingen moeten komen."

Nieuwe gevangenis in Ieper biedt geen oplossing

De voormalige minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en huidig minister Paul Van Tigchelt beloofden een oplossing met nieuwe detentiehuizen en de vernieuwing van de gevangenis in Ieper, maar ook die extra capaciteit schiet tekort en laat op zich wachten.

In Ieper is nu in principe plaats voor 169 gedetineerden, maar voorlopig zullen er maar 80 een plaats krijgen door personeelstekort. De eerste drie zijn deze week aangekomen. De strafinrichting is er voor de voorlopige hechtenis van pas aangehouden verdachten. Maandelijks zijn dat er een veertigtal.

"Wij zoeken nog een vijftigtal fulltime equivalenten, vandaar dat wij nog niet de hele gevangenis kunnen openen. Bovendien moeten nog heel wat mensen een opleiding volgen. Het zijn nieuwe mensen die in dienst treden, mensen die nog nooit in een gevangenis gewerkt hebben", zegt directeur Bruno Debode.

Gevangenis Ieper 1
Nieuws

Kijk binnen in de Ieperse gevangenis na renovatie

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere