Nieuws

1 op 10 gede­ti­neer­den in Brug­se gevan­ge­nis slaapt op matras op de grond

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bijna 1 op 10 gedetineerden heeft in de Brugse gevangenis geen volwaardig bed en slaapt op een matras op de grond in cellen die veel te klein zijn. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht die de nieuwste cijfers opvroeg. 

Nooit eerder zijn zo veel gedetineerden het slachtoffer van de overbevolking in de gevangenissen. En ook de heropening van de gevangenis van Ieper is geen oplossing op korte termijn. "Het is in heel België een groot probleem. En dat is een gevaarlijke situatie. Voor de cipiers die moeten werken in gevaarlijke omstandigheden. Als je allemaal op elkaar gepakt zit, dan is er veel agressie. Het is ook gevaarlijk voor onze maatschappij. Mensen komen veel slechter uit de gevangenis als je ze als vee behandelt."

"Mensen komen veel slechter uit de gevangenis als je ze als vee behandeld."

Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht

In Brugge hebben 71 van de 890 gedetineerden geen volwaardig bed. Nu donderdag heropent de gevangenis in Ieper wel, maar veel soelaas verwacht Lambrecht daar niet van. De 26 extra beloofde plaatsen worden er volgens haar niet ingevuld, want bijna de helft van het personeel voor Ieper zou nog niet beschikbaar zijn. Ons land is al meermaals veroordeeld voor de overbevolking in de gevangenissen.

Stefaan Kerger