Nieuws

Stem­hok­jes (bij­na) klaar voor verkiezingsdag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nog twee keer slapen en het is zover: de federale, Vlaamse én Europese verkiezingen. Voor veel gemeenten is het een race tegen de klok om alle stemhokjes en telbureaus op tijd klaar te hebben. Het stemmen zelf gebeurt ondermeer in ontmoetingscentra, polyvalente zalen, woonzorgcentra en scholen. Ook in Hooglede was het vandaag nog alle hens aan dek.

Vier medewerkers van de technische dienst van Hooglede waren in gemeenteschool Wonderwijs bezig met de opbouw van de stemhokjes.  "In Hooglede hebben we in totaal 11 stembureaus met telkens vier tot vijf stemhokjes," zegt Steven Vandenbussche van de gemeente Hooglede. 

"In de namiddag komen alle telbureaus samen, ook die van Lichtervelde en Staden. In totaal hebben we dan 33 telbureaus. We gebruiken verschillende klaslokalen, maar ook sportzalen, zelfs ons cultureel centrum zal ingericht worden in verschillende telbureaus."

Stembureau

Op school blijft de impact van de verkiezingen al bij al beperkt, alleen vandaag waren er enkele ongemakken.. "Het ontruimen van het leraarslokaal, de refter heel snel opruimen: we moeten alles aan de kant schuiven en enkele klassen hadden elders les, of trokken naar buiten," zegt directrice Annick Cornette. "Gelukkig zijn ze dat gewoon en gelukkig zit het weer deze keer toch mee."

Alle stemhokjes zijn uitgerust met een rood stempotlood, en voor alle duidelijkheid: er aan likken is nog altijd verboden. 

Zondagnamiddag al start de afbraak van de stemlokalen, zodat de kinderen maandag weer zonder problemen in hun klas kunnen.

Lorenzo Dejonghe
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse