Nieuws

Soci­a­le ver­kie­zin­gen in West-Vlaan­de­ren: ACV blijft groot­ste vak­bond, voor ABVV & ACLVB

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij de sociale verkiezingen in West-Vlaanderen heeft de christelijke vakbond ACV bijna 68% van de zetels binnengehaald. De socialistische vakbond ABVV behaalde 26% van de zetels en het liberale ACLVB kon 6% van de zetels binnenhalen.

In de loop van mei vonden in zo’n 700 West-Vlaamse ondernemingen sociale verkiezingen plaats. Het gaat om bedrijven met meer dan 50 werknemers.

De werknemers konden hun vertegenwoordigers kiezen in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). En bij bedrijven vanaf 100 werknemers waren er ook verkiezingen voor een Ondernemingsraad (OR).

Dit zijn de West-Vlaamse resultaten van de sociale verkiezingen:

  • ACV haalt 68% van de zetels
  • ABVV haalt 26% van de zetels
  • ACLVB haalt 6% van de zetels

“Heel tevreden” (ACV)

Wim David, voorzitter ACV West-Vlaanderen: “We hebben opnieuw meer dan het dubbele aantal zetels dan de andere vakbonden samen. We zijn dus uiteraard heel tevreden met dit resultaat. In geen enkele provincie haalt een vakbond meer zetels binnen dan het ACV in West-Vlaanderen. We scoren ruim boven het Vlaamse (59%) en het Belgische (54,50%) ACV-gemiddelde.”

“Vooruitgang in non-profit sector” (ABVV)

“Bij de socialistische vakbond ABVV zien we een vooruitgang in de non-profit sector”, zegt provinciaal secretaris Erik Van Deursen. “De ABVV-vooruitgang komt voornamelijk door het ‘invullen van blinde vlekken’, d.w.z. in bedrijven en instellingen waar we vroeger niet aanwezig waren (vaak behorend tot de ‘andere zuil’), maar nu wel voor de eerste keer (in een kleine 100 bedrijven).”

Sociale verkiezingen TUI
Nieuws

Meer dan 2 miljoen werknemers mogen stem uitbrengen tijdens sociale verkiezingen

Lorenzo Dejonghe
Andy Debo

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.