Nieuws

Meer dan 2 mil­joen werk­ne­mers mogen stem uit­bren­gen tij­dens soci­a­le verkiezingen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In zo'n 700 West-Vlaamse bedrijven, scholen en ziekenhuizen zijn de sociale verkiezingen gestart. In heel het land kunnen meer dan 2 miljoen werknemers hun stem uitbrengen om hun vertegenwoordigers voor de sociale overlegorganen te kiezen. Drie vakbonden vechten voor de stemmen. Bij meer en meer ondernemingen gebeurt het stemmen digitaal, dat is ook zo bij reisorganisator TUI in Oostende.

Bij touroperator TIU in Oostende gebeuren de sociale verkiezingen digitaal. In één op vijf ondernemingen stemmen werknemers niet meer met potlood en stemhokjes. Alle drie de vakbonden nemen deel: de christelijke, liberale en socialistische. Alain Goemaere, Liberale vakbond ACLVB: “Er zijn een paar legislaturen waar geen ACLVB was. Als je nu al de stemming bekijkt, er zijn al heel wat mensen die gestemd hebben. Wat betekent dat de voorbereidingen van de voorbije weken hun nut hebben gehad. Vanuit ACLVB is maar één kandidaat, één afgevaardigde zou interessant zijn.”


Ondernemingsraad

Bij ondernemingen vanaf 50 werknemers kiezen werknemers hun afgevaardigden voor het comité voor preventie en bescherming op het werk. In grotere met meer dan 100 werknemers, ook voor de ondernemingsraad. Bij TUI staat de socialistische bediendenvakbond BBTK het sterkst. Kenneth Verbrugge ,Socialistische vakbond ABVV-BBTK: “TUI is een heel goede werkgever maar er zijn altijd werkpunten. Staken is het laatste wat we willen doen. Een goed sociaal overleg, daar draait het om.”

"Staken is het laatste wat we willen. Een goed sociaal overleg, daar draait het om.”

Kenneth Verbrugge

Linda Wauts, Christelijke bediendenvakbond ACV PULS: “Een correcte verloning naar werk. En toezien op een goeie werk- en privébalans. Ook de werkdruk in de gaten houden, zodat de gezondheid ook niet in het gedrang komt.”

Roosmarijn Quartier, woordvoerster TUI: “Uiteraard proberen we daar met onze sociale partners maximaal aan tegemoet te komen zodat iedereen ook happy is op het werk. Thuiswerk is ook niet meer weg te denken, hier mogen ze dat drie dagen per week doen. Plus ook 30 dagen per jaar in het buitenland werken op locatie, de workation.”

Machtsverhoudingen

De machtsverhoudingen tussen de drie vakbonden liggen al jaren in de zelfde lijn. In onze provincie steekt ACV er met kop en schouders bovenuit. De sociale verkiezingen duren twee weken.

Ben Storme
Lorenzo Dejonghe