Nieuws

Slacht­huis Ver­bist wordt gesloopt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De gebouwen van slachthuis Verbist in Izegem worden gesloopt. Het slachthuis ligt al sinds september 2017 stil en werd in 2020 failliet verklaard. De kantoren en de woning zouden wel behouden worden.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in het Izegemse slachthuis van de groep Verbist blootlegden. De organisatie filmde met een verborgen camera hoe runderen mishandeld werden. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts besloot daarop om het slachthuis tijdelijk te sluiten. Veel grote klanten haakten af, zodat Verbist nooit meer heropstartte.

In maart 2021 werd slachthuis Verbist en de 76-jarige uitbater door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne. Voor dierenmishandeling werden ze vrijgesproken. De undercoverbeelden gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights werden nietig verklaard.

Maar Verbist is intussen failliet verklaard en de loodsen worden dus gesloopt. Het is nog niet duidelijk welke invulling de site zal krijgen. Er kunnen woningen komen, al zou de stad de site liever als kmo-zone behouden.

LEES OOK:

 

 

Ben Storme