Nieuws

Wordt slacht­huis Ver­bist als­nog vrij­ge­spro­ken voor dierenmishandeling?

2018-06-15 00:00:00 - Veviba (Groep Verbist) wordt Qualibeef

In oktober 2023 veroordeelde het hof van beroep van Gent slachthuis Verbist uit Izegem dan toch voor dierenmishandeling. Maar mogelijk gaat het slachthuis alsnog vrijuit. Het Hof van Cassatie vernietigde afgelopen maandag namelijk het arrest van het Hof van Beroep. 

In september 2017 kwamen de wanpraktijken in het slachthuis Verbist in Izegem aan het licht. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights plaatste undercover camera's in het slachthuis. Op die beelden was te zien hoe dieren zwaar werden mishandeld. Ze werden met stokken in een box gejaagd en kregen elektrische schokken. In sommige gevallen werden ze zelfs onverdoofd geslacht.

2017-09-12 00:00:00 - Dierenmishandeling in slachthuis Izegem
Nieuws

Dierenmishandeling in slachthuis Izegem

Dan toch veroordeling

Animal Rights trok naar de rechter, maar de rechter in eerste aanleg sprak het slachthuis en de uitbater in 2021 vrij voor dierenmishandeling omdat de beelden onrechtmatig waren verkregen. De dierenrechtenorganisatie ging echter in beroep tegen het vonnis. Zo’n twee jaar later, in 2023 veroordeelde het hof van beroep in Gent het slachthuis alsnog voor dierenmishandeling.

Slachthuisdicht
Nieuws

Slachthuis Izegem in beroep veroordeeld voor dierenmishandeling

Alsnog vrijspraak?

Het slachthuis nam geen genoegen met het vonnis en trok naar het Hof van Cassatie. Dat vernietigde afgelopen maandag, 11 juni, het arrest van het hof van beroep. Daardoor verschijnt de zaak nu opnieuw voor het Hof van Beroep, maar dit keer in Antwerpen. De kans bestaat dus dat het slachthuis alsnog wordt vrijgesproken.

Animal Rights betreurt de beslissing: “Er bestaat in ons land duidelijk geen gerechtigheid voor dieren. Het Hof oordeelt dat er voor dierenrechtenorganisaties als Animal Rights geen wettelijke grondslag is om toegang te hebben tot de rechter.” De dierenrechtenorganisatie geeft de strijd nog niet op en onderzoekt welke juridische mogelijkheden er nog zijn.

Celien Tanghe