Roggentanden van 50 miljoen jaar oud gevonden in Egem: “Er liep toen nog geen mens rond”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In de kleigroeve van Egem, bij Pittem zijn fossielen ontdekt van een nieuw soort rog. Het gaat om kleine tanden van liefst 50 miljoen jaar oud. Lang voor de mens er was en toen de kleigroeve nog een tropische zee was.
De tanden zijn jaren geleden al gevonden door Theo Lambrechts , een fossielenverzamelaar uit Antwerpen. Hij heeft nu zijn hele collectie aan een groep onderzoekers geschonken.
Pijlstaartrog
Theo Lambrechts heeft de nieuwe pijlstaartrog ontdekt in de kleigroeve van Egem, die nu verlaten is. Frederik Mollen, Vlaamse onderzoeksgroep voor haaien en roggen: “De tanden zijn maar liefst 50 miljoen jaar oud. Van de mens was toen nog geen sprake. Er waren zelfs nog geen walvissen, geen dolfijnen. Het was de periode dat de dinosaurussen net waren uitgestorven.”
“De gevonden tanden zijn maar liefst 50 miljoen jaar oud. Van de mens was toen nog geen sprake.”
De kleigroeve was toen een tropische zee vol leven, met tot zeventig verschillende soorten haaien en roggen. “In de collectie zien we heel wat spectaculaire haaientanden. Enkele hele mooie. Soms kun je ze vergelijken met een kaak van een moderne witte haai. ‘Jaws’, zoals we uit de film wel kennen, die tanden lijken daar fel op.”
Nog meer geheimen
En wellicht heeft de kleigroeve van Egem nog niet al haar geheimen prijsgegeven. “Er zit nog heel veel in de pijplijn. Er zijn nog heel wat Egem-collecties bij mensen thuis. Ook in het instituut in Brussel. En die zijn nog volop in onderzoek. We zien nog bijna elk jaar publicaties verschijnen met nieuwigheden uit Egem.”