Nieuws

Roe­se­la­re opent tegen de zomer die­ren­rouw­plaats: Uniek in West-Vlaanderen”

Dierenkerkhof

Stad Roeselare maakt ruimte voor een dierenrouwplaats. Baasjes kunnen daar een warme herinnering koesteren aan hun overleden huisdieren en steun zoeken bij elkaar. De nieuwe rouwplek komt op een verwilderd stuk groen achter de begraafplaats in de Groenestraat. 

Een symbolische plek waar baasjes samen kunnen rouwen. Stad Roeselare speelt in op de behoefte die groeide bij sommige inwoners. Binnen de campagne "Dol op dieren" merkte gemeenteraadslid Thomas Witdouck op dat baasjes die hun huisdier verloren waren, zochten naar een plek van troost. Na de organisatie van een sociale dierenvoedselbank gaat de stad dus nog een stap verder. 

Eerste West-Vlaamse dierenrouwplaats

Roeselare is met de opbouw van deze dierenrouwplaats pionier in West-Vlaanderen. "De rouwplaats zal worden uitgerust met tastbare herinneringen aan overleden huisdieren, zoals naamplaatjes met foto's. Zo kunnen baasjes rouwen om hun geliefde dier", legt schepen van dierenwelzijn Matthijs Samyn uit. Het verwilderd stuk groen achter de Nieuwe Begraafplaats in de Groenestraat wordt opgewaardeerd. Tegen de zomer zou het project af moeten zijn. 

"De band tussen mens en dier is onmiskenbaar sterk. Met deze dierenrouwplek willen we een troostplek vormen waar mensen hun geliefde huisdieren kunnen herdenken"

schepen van dierenwelzijn Matthijs Samyn

Overleden huisdieren bij hun baasje begraven

Daarnaast keurde het Vlaams Parlement een amendement op het decreet rond de begraafplaatsen goed. Dat geeft de gemeenteraad de mogelijkheid om toelating te geven dat urnen met de as van overleden huisdieren geplaatst worden in het graf van hun baasje.

"Hoe alles precies concreet zal worden opgenomen, is nog niet duidelijk," vervolgt schepen Samyn. "We wachten nog op de definitieve aanpassing van het decreet, die rond de zomer voorzien zal zijn en zal later dan hier ook verschijnen op de gemeenteraad." 

Robbe Van Damme