Nieuws

Roe­se­laar­se Paters­kerk wordt kan­toor­ge­bouw en woon­pro­ject voor men­sen met een beperking

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er is een nieuwe toekomst voor de oude paterskerk in het centrum van Roeselare. In het komende anderhalf jaar bouwt een projectontwikkelaar de site om tot kantoorgebouw en woonproject voor mensen met een beperking. 

De Roeselaarse Paterskerk draagt 140 jaar geschiedenis met zich mee, maar de kerk werd zeven jaar geleden ontwijd. De laatste jaren kreeg de Paterskerk heel wat verschillende invullingen. Zo vond wielermuseum Koers er zelfs even onderdak, maar nu wordt het anders. Een projectontwikkelaar blaast de leegstaande kerk nu nieuw leven in. 

"Wij plannen om van deze religieuze site een zogenoemd mixed programma te maken.  Er komen onder meer een meergezinswoning voor mensen met een beperking, een tiental studio's in een nieuwbouwvolume en aanvullend gaan we de kerk en het klooster herbestemmen tot een kantoorruimte", vertelt Tessa Van Gucht van Triginta. 

Verbouwen met respect voor het verleden

De kerkruimte zelf krijgt in de toekomst een rol als ontmoetingsplaats of evenementenhal. Alles samen gaat het hier om ruim 3.000 vierkante meter, en daar wordt op een respectvolle manier mee omgegaan, klinkt het bij de projectontwikkelaar. Het grote kerkorgel bijvoorbeeld is beschermd en wordt in het nieuwe project geïntegreerd. 

In 2025 moeten de nieuwe bewoners en kantoorhouders hier hun intrek nemen.

Stefaan Kerger
Celien Tanghe