Na een testproject van zes jaar blijkt dat mosselen misschien wel de oplossing zijn om onze kust te beschermen tegen stormen. Mosselriffen - zoals er nu één ligt in De Panne - zijn alvast een duurzamere en goedkopere kustbescherming dan zandopspuitingen en stormvloedkeringen. Dat is de conclusie van het project Coastbusters. Voorwaarde is wel dat je de natuur zijn werk laat doen.
Voor de kust van De Panne hebben onderzoekers van Coastbusters tijdens een zesjarig project met succes een mosselrif gecreëerd. De mosselen hangen eerst aan touwen, vallen dan op de zeebodem en stabiliseren zo het zand. Ze doen dat duurzamer en goedkoper dan de huidige oplossingen.
Tijd en ruimte voor de natuur
De mosselen groeien langs longlines, en ook die zijn milieuvriendelijk. Voorwaarde is wel dat je de natuur tijd en ruimte geeft om te ontwikkelen. Mosselen worden niet geoogst, maar geven zo het beste resultaat.

Drie meter stijging van zeespiegel
De zee is onvoorspelbaar, dat weet iedereen. Wel voorspelbaar is het feit dat de zeespiegel door de klimaatopwarming drie meter zal stijgen tegen 2100.
Als de politiek groen licht geeft, dan kunnen de Coastbusters meteen aan de slag om nieuwe mosselriffen te creëren.

