Nieuws

Prof aan de KU Leu­ven cam­pus Brug­ge tij­de­lijk geschorst na mel­din­gen grens­over­schrij­dend gedrag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een Chinese prof aan de KU Leuven campus Brugge is tijdelijk geschorst na grensoverschrijdend gedrag tegenover twee Chinese studentes. De twee dienden vorig jaar al een klacht in, maar de feiten raakten nu pas bekend.

De 45-jarige professor zou fysieke toenadering gezocht hebben met twee Chinese studenten. Volgens Het Laatste Nieuws zou hij een van hen aan de middel hebben aangeraakt. Die hebben in 2022 een klacht ingediend bij de universiteit en zouden hun doctoraatsstudie vroegtijdig hebben afgebroken.

De professor nodigde de studenten ook uit bij hem thuis.

"Cultuurverschillen"

Volgens de professor had hij geen seksuele bedoelingen. Bij HLN ontkent de professor alle aantijgingen.

Hij wijt de incidenten aan culturele verschillen: de relatie tussen promotoren en doctoraatsstudenten is volgens hem in China helemaal anders dan in België.

"Gelet op de impact en uit zorg voor de onderzoeksgroep heeft de universiteit ook de externe partner IDEWE betrokken, die een traject is opgestart om na te gaan welke maatregelen nodig zijn bij een mogelijk re-integratie van de professor. "

Persdienst KU Leuven

Op basis van de meldingen nam de universiteit op 15 november 2022 maatregelen die ook nog vandaag van kracht zijn. "De professor werd de toegang tot de campus ontzegd en mag geen contact hebben met collega's of studenten", klinkt het in een statement.

Er is ook een tuchtprocedure opgestart. In september van dit jaar heeft de raad van bestuur van de KU Leuven de definitieve sanctie vastgelegd: de graad van de professor werd teruggezet van hoofddocent naar docent.

Terugkeren onder voorwaarde

"Gelet op de impact en uit zorg voor de onderzoeksgroep heeft de universiteit ook de externe partner IDEWE betrokken, die een traject is opgestart om na te gaan welke maatregelen nodig zijn bij een mogelijk re-integratie van de professor."

De KU Leuven beslist binnenkort onder welke voorwaarden hij kan terugkeren als docent.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere