Nieuws

Pri­meur: zee­hond gebo­ren in Nieuwpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er zijn vorig jaar relatief weinig bruinvissen en zeehonden aangespoeld op de Belgische stranden. Er was zelfs een primeur in ons land: in Nieuwpoort is een zeehondje geboren.

De cijfers komen van nieuwe rapport 'Zeezoogdieren in België in 2022' van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

In 2022 spoelden 45 bruinvissen aan op onze stranden, het laagste aantal sinds 2004. Vier van de dieren leefden nog, maar ze stierven uiteindelijk allemaal op het strand of bij pogingen om hen te redden. Een van de bruinvissen was drachtig. Opvallend is dat de helft van de strandingen plaatsvond tussen juli en september, waarbij het vaak om jonge en verhongerde dieren ging. In de voorgaande jaren strandden bruinvissen vooral in maart en april en was bijvangst in de visserij de voornaamste doodsoorzaak.

Primeur

Er spoelden ook minder dode zeehonden aan dan een jaar eerder, 54 in 2022 tegenover 101 in 2021. Een groot aandeel daarvan bleek slachtoffer te zijn van visserij. Minstens veertien onder hen stierven in visnetten. En zeker één dier werd gedood door een andere zeehond. Positief nieuws is dat er vorig jaar op de rechteroever van de IJzermonding in Nieuwpoort waarschijnlijk een gewone zeehond is geboren. Dat is een primeur in ons land.

Tot slot werden er in de Belgische wateren opnieuw enkele zeldzame soorten gespot. Het ging onder meer om twee bultruggen, twee waarnemingen van groepen witsnuitdolfijnen en een tuimelaar, die solitair leeft maar wel sociaal is naar de mens toe. Er spoelden ook een dode tuimelaar, die vermoedelijk stierf na een aanvaring, en een gewone spitssnuitdolfijn aan. Die laatste is een zeer zeldzame soort die gewoonlijk voorkomt in de zuidelijke Noordzee. Het dier kon terug in zee gebracht worden. (

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga