Nieuws

Opval­lend meer zee­hon­den kie­zen voor rust­plek­je op onze stran­den, spot ze op kustsafari

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Aan zee en op de stranden is er een opvallende toename van zeehonden die komen uitrusten. Het gaat al jaren goed met het zeehondenbestand, maar dit jaar gaat het om een verdrievoudiging. De laatste 6 maanden heeft het Northsealteam al bijna 600 zeehondenstrandingen geregistreerd. En die kan je deze zomer opnieuw spotten tijdens een kustsafari met natuurgidsen.

"Aan het einde van de 20ste eeuw waren zeehonden aan onze kust vrijwel verdwenen. Dat had te maken met de zeehondenziekte en de jacht. Ze waren niet beschermd", vertelt Frank Durinckx van vzw Northsealteam.

Nu is dat wel het geval. Bovendien is het water ook gezonder en zit er meer vis. "Het aantal zeehonden neemt nu zeer sterk toe en in het bijzonder dit jaar. We hebben al 570 meldingen ontvangen van zeehonden die hier komen rusten."

"Hou afstand"

Het Northsealteam doet wat het kan om de zeehonden vooral te laten rusten op de stranden. Mensen moeten afstand houden en honden hou je aan de leiband. "Ze zien er lief uit, maar het blijven wilde roofdieren. Ze zullen niet uit zichzelf aanvallen, maar als je te dicht komt zijn ze gevaarlijk. Ze bijten makkelijk de hand van een kindje af..."

Bij gevechten tussen honden en zeehonden vielen al aan beide kanten doden. (Lees verder onder de foto.)

North Seal Team
Nieuws

Nu al vier keer meer zeehonden gespot aan de kust: “Hou afstand en laat hen rusten”

Raversyde Kustsafari012

De provincie en badplaatsen willen deze versterking van de natuur koesteren. Daarom organiseren ze deze zomer opnieuw kustsafari's met een natuurgids. "Zes bezoekerscentra aan zee stellen hun Big Five voor. Een kustranger leidt je - met de fiets of te voet - naar verborgen natuurparels waar je op zoek gaat naar enkele opmerkelijke dieren en planten", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Er zijn 48 safari's tussen 3 juli en 25 augustus, in de Uitkerkse Polder (Blankenberge), Kinderboerderij De Lenspolder (Nieuwpoort), Duinpanne (De Panne), Atlantikwall Raversyde (Oostende), Duinenhuis Koksijde (Koksijde) en Zwin Natuurpark (Knokke-Heist). Inschrijven kan online.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Stefaan Kerger