Nieuws
 | update 

Nu al vier keer meer zee­hon­den gespot aan de kust: Hou afstand en laat hen rusten”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er zijn massaal meer zeehonden gemeld aan onze kust. In de eerste drie maanden van dit jaar alleen al evenveel als heel vorig jaar samen. En dat baart het North Seal Team zorgen. Ze vragen toeristen om afstand de houden en de dieren te laten rusten.

Het zijn drukke tijden voor het North Seal Team. Zij staan in voor de bescherming van zeehonden, want dat is broodnodig. Dit jaar kregen ze al zo’n 350 oproepen voor aangespoelde zeehonden. Vorig jaar waren dat er nog 360 op een heel jaar. Concreet betekent dat er in de eerste drie maanden van dit jaar al vier keer meer meldingen zijn, dan in diezelfde periode vorig jaar. 

Vooral in Middelkerke, Westende en Wenduine zijn er veel meldingen. Dat heeft te maken met weersomstandigheden en de stroming, en er zit op die plekken ook veel vis.

Afstand houden

Dat de zeehonden op het strand komen liggen is niets uitzonderlijk. De dieren komen vaak gewoon even uitrusten en gaan daarna gewoon terug het water in. Kustbewoners weten dat, maar toeristen vaak niet. Het North Seal Team vraagt om de dieren met rust te laten en voldoende afstand te bewaren.

“We hebben nu soms problemen, vooral tijdens de paasperiode, met toeristen die hier voor één dag of een paar dagen komen. Zij zijn helemaal niet vertrouwd met die gewijzigde situatie waarbij we elke dag zeehonden vinden aan onze kust”, zegt Frank Durinckx van het North Seal Team. 

Heb je een zeehond gespot, bel dan zeker het North Seal Team op: 0491 74 32 78. Zij komen dan om het diertje te beschermen. Als de zeehond gewond is, of te verzwakt, schakelen zij het Sealife Center in.

Bart Coopman
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe