Nieuws

Poli­tie houdt minuut stil­te voor over­le­den collega

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De federale politie en alle lokale politiezones hebben om 12 uur een minuut stilte gehouden voor de collega die maandag in Lodelinsart om het leven kwam. Ook de zones Brugge en Grensleie hielden een eerbetoon.

Maandagochtend kwam een lid van de speciale eenheden van de federale politie om het leven in Lodelinsart tijdens een huiszoeking. De politie ging de woning binnen en werd al snel beschoten. De 36-jarige politieman overleed aan zijn verwondingen en een van zijn collega's raakte ernstig gewond. Die laatste ligt nog steeds in het ziekenhuis. Een derde lid van de speciale eenheden, die lichter gewond was, kon het ziekenhuis intussen verlaten.

Rouwbanden
Nieuws

West-Vlaamse politiezones rouwen mee met doodgeschoten collega uit Charleroi

Eerbetoon
Eerbetoon2

Lien Depoorter, Lokale Politie Brugge: Dit raakt ons sowieso. Welke functie je ook uitoefent hier, we hebben interventiemensen, wijkinspecteurs. Al die mensen gaan dagelijks op pad. Het kan echt iedereen overkomen. Ik verwijs naar vorig jaar waar Thomas Monjoie het leven liet terwijl hij gewoon patrouille deed. Wij hebben ook wel een bijzonder bijstandsteam. Zij kunnen bijspringen wanneer er meer gevaar is. Ze zijn iets meer getraind. Het kan hen ook overkomen. Maar het kan ook de gewone politieman op straat overkomen en dat is de reden dat het ons ook zo raakt."

Grensleie: Annelies maakte iets gelijkaardigs mee

Ook in alle andere lokale politiezones staan de collega's stil bij het overlijden van Jonathan begin deze week, onder meer in de zone Grensleie. Annelies Mussly, al sind 2008 politieagente in die zone, weet hoe traumatisch
zoiets is, ook als je zelf het wapen hanteert. Enkele jaren geleden schoot zij iemand dood die haar collega aanviel en ook haar wou aanvallen. "Dan is dat even wel een flits terug naar wat jezelf hebt meegemaakt, niettegenstaande dat het een andere situatie was van de collega's. En dan denk je, het moet nu nog allemaal beginnen, de verwerking, het proces. Ik wil die mensen echt wel een hart onder de riem steken en hen echt veel moed wensen daarin."

Redactie