Nieuws

Pio­nier op wereld­vlak: weten­schaps­ha­ven met 2 onder­zoeks­sche­pen voor VLIZ in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende opent het Vlaams Instituut voor de Zee, het VLIZ, een eigen wetenschapshaven. Daar horen ook twee onderzoeksschepen bij. Een nieuwe mijlpaal in de missie om wereldleider te zijn in zee- en oceaanonderzoek, zegt het VLIZ. Er is zowat 3.6 miljoen euro geïnvesteerd, in een nieuw schip maar ook in toptechniek voor onbemand onderzoek op zee.

VLIZ USV GOBELIJN c Eddy Decorte

VLIZ (c) Eddy Decorte

De robotboot ‘USV Gobelijn’ is een onbemand onderzoeksschip dat vanop afstand kan worden bestuurd, meestal vanuit het maritiem station in Oostende. Het is pionierswerk en toptechniek voor zeeonderzoek. De robotboot kan wekenlang autonoom werken op zee.

En er is ook dit nieuwe werkschip 'Abbé Mann'. Beiden opereren voortaan vanuit een eigen wetenschapshaven van het VLIZ in Oostende.

"De wereld kijkt er ook naar. We zijn de eersten die zo'n groot onbemand vaartuig gaan inzetten specifiek voor wetenschappelijke doeleinden. Het is state of the art, innovatief, veilig, maar ook qua accommodatie en apparatuur aan boord. Het is een revolutie in de oceaanobservaties en we gaan dus vanuit Vlaanderen gaan pionieren", zegt Jan Mees van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Vlaams Minister van Zeevisserij Hilde Crevits : "Ik ben apetrots dat we hier vandaag een wetenschapshaven kunnen openen. We zijn top in de wereld als het gaat over onderzoeksinfrastructuur op zee. We tonen dat hier met de twee nieuwe boten die ingewijd worden."

Stefaan Kerger
Andy Debo

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.