Nieuws
 | update 

Ook van­daag komen boze boe­ren op straat: Diep van­bin­nen ben ik tegen beto­gin­gen, dit is symbolisch”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag verzamelen landbouwers met tractoren in Roeselare om actie te voeren. Twee colonnes hebben zich verplaatst van de R32 Rijksweg langs het op- en afrittencomplex van de E403 in Beveren om halt te houden aan de Rysselende Molen in Ardooie. Maar ook in Oostduinkerke, in en rond de haven van Zeebrugge en op de E17 richting Kortrijk en Frankrijk staan boze landbouwers en dat zorgt voor lange files.

Tractoren zijn vanmorgen vertrokken van het Sterrebos in Rumbeke naar het op- en afrittencomplex van de E403 in Beveren. Daar hebben ze even stil gestaan. Later in de namiddag hebben ze koers gezet richting het kruispunt tussen Hooglede en Roeselare om nadien te stoppen op het kruispunt aan de Rysselende Molen in Ardooie.

Daar krijgen de landbouwers bier en frieten.

Afbeelding van Whats App op 2024 02 01 om 14 41 29 cb16b8d7

E40 in Oostduinkerke geblokkeerd

De landbouwers verzamelden vanmorgen vroeg ook al aan de carpoolparkings van Veurne en Nieuwpoort, en trokken van daaruit in colonne naar de snelweg. Op de E40 in Oostduinkerke blokkeren ze de weg. "We zijn dat van plan tot morgenavond", klinkt het.

Het vuur bij deze landbouwers is nog steeds niet geblust. Het is dag drie van de boerenprotesten, maar vandaag is zowat de belangrijkste dag. “Het is nu dat we het moeten doen. Vandaag wordt er een grote beslissing gemaakt in Gent en in Brussel", klinkt het bij een van de landbouwers.

Maar politie met eieren bekogelen, zoals in Brussel, daarover zijn ze hier niet te spreken. "Diep van binnen ben ik tegen betogingen. Het is meer een symbolische actie om ons ongenoegen te uiten naar het beleid toe. Ik weet het ook niet wat er in Brussel aan de hand is, maar dat hoeft allemaal niet.”

Het zijn trouwens niet alleen landbouwers die hier zijn. Ook toeleveranciers komen het protest steunen, want ook hun job staat op het spel. "Eigenlijk zijn we hier aanwezig om aan te tonen dat ook wij als volledige sector, de toelevering van de landbouw even hard getroffen worden door het stikstofakkoord als de boer zelf. Dat zijn gigantisch veel jobs die op het spel staan door het stikstofakkoord die op tafel ligt", zegt toeleverancier Dries Van Walleghem.

1400 vrachtwagens staan stil voor haven van Zeebrugge

Ook de actie van landbouwers op de toegangswegen naar de haven van Zeebrugge duurt vandaag nog voort. Dat is langer dan eerst gepland. De actie zou eerst de voorbije nacht eindigen, maar nu is beslist om de tractoren ook vandaag nog te laten staan. Er staan tractoren opgesteld aan de Koffieweg, het afrittencomplex van de A11 aan de Alfred Ronsestraat en de Kustlaan. Ook de afritten Zeebrugge en Brugge-Zeehaven op de A11 blijven afgesloten.

Volgens politie Brugge staan daar 1400 vrachtwagens stil. Op de midden gaat de weg, net zoals gisteren, wel heel even open.

De redactie