Nieuws

Docent land­bouw­eco­no­mie: Con­su­ment speelt belang­rij­ke rol voor landbouwers”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De landbouwers richten hun pijlen vooral op het beleid en de politiek, maar ook de consument speelt een belangrijke rol. Dat zegt Bruno Vandorpe, docent landbouweconomie aan hogeschool VIVES. Nog al te vaak kiezen we voor goedkope voeding uit het buitenland, en niet voor kwaliteit van onze boeren.

"Wij produceren dagdagelijks Champions League. Wij hebben de meest duurzame melk ter wereld, onze braadkippenhouders hebben de laagste ecologische voetafdruk ter wereld."

Bruno Vandorpe, docent landbouweconomie VIVES

En toch kiezen we al te vaak voor mindere kwaliteit, een goedkoper alternatief uit het buitenland. Docent landbouweconomie Bruno Vandorpe maakt het onderscheid tussen wat de burger wil, en wat de consument wil. "De burger wil betere zaken naar geur, naar milieu, naar arbeid, naar dierenwelzijn, en dat brengt heel wat productiekostverhogingen met zich mee. De landbouw wil daar mee instappen. De politiek luistert naar de burger, maar het moment dat we naar het warenhuis gaan worden wij consument", legt Vandorpe uit. We kunnen dus zelf een belangrijke rol spelen om de situatie van de boeren te verbeteren. 

Procesbenadering VS productbenadering

Maar om de producten hier goedkoper te maken, moet Europa iets doen aan de productiekosten. "Wij hebben een procesbenadering. Dat wil zeggen dat Europa heel wat regeltjes oplegt. Dat heeft ook z’n voordelen, naar voedselveiligheid en dergelijke. Maar aan de andere kant hebben we de rest van de wereld die eigenlijk met een productbenadering zit. Als het eindproduct goed is, dan mogen ze verkopen. En dat heeft direct voor gevolg dat de productiekost veel lager is. En daar zit onze Europese landbouwer met een sterk economisch nadeel", volgens Vandorpe. 

Hoe dan ook is dit een kantelpunt, klinkt het. Al is het afwachten of er ook effectief iets verandert voor de boeren.

Davy Vercamer
Celien Tanghe