Nieuws
 | update 

OVER­ZICHT Boe­ren­pro­test: actie in Kort­rijk & Rek­kem, haven Zee­brug­ge geblokkeerd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Land- en tuinbouwers blokkeren sinds 14 uur vanmiddag de haven van Zeebrugge voor zwaar verkeer. "De maat is vol voor jonge boeren", klinkt het. De actievoerders verzamelden om 14u in Brugge en trokken onder politiebegeleiding naar de achterhaven. Ook in Kortrijk voeren boze landbouwers sinds 15 uur actie op de rotonde aan Kinepolis. In de loop van de avond trokken de landbouwers naar Rekkem.

Boerenprotest blokkade 2 A11

Zeebrugge

LIVE | Journalist Jens Lemant geeft een stand-van-zaken vanuit Zeebrugge:

De aanleiding voor het protest is "de steeds toenemende regelgeving die geen rekening houdt met landbouwers en die weegt op hun inkomen vanuit Vlaanderen, België en Europa", klinkt het.

Concreet kozen de landbouwers de haven van Zeebrugge als locatie voor hun protest "omdat de industrie 40 keer meer mag uitstoten dan wij als landbouwer".

"Actie tot woensdagavond/-nacht"

De landbouwers onderstrepen dat ze niet oproepen tot vandalisme of het hinderen van de burger, maar dat ze enkel een hard signaal willen geven. Bedoeling is om de actie vol te houden tot woensdagavond of -nacht, klinkt het nog.

Actie landbouw Kortrijk
Nieuws

Boze landbouw voert actie komende dagen: hier zal er (wellicht) hinder zijn

Boerenprotest blokkade A11

Zeebrugge

De Lokale Politie Brugge waarschuwt voor verkeershinder:

"Begrip voor actie: arbeiders kunnen werken maar vrachtverkeer kan niet door" (Bestuur Haven Zeebrugge)

De landbouwers versperren dus twee belangrijke toegangswegen naar de haven in Zeebrugge. De A11 en de N31. De burgemeester van Brugge Dirk De Fauw die ook ondervoorzitter is van de haven heeft begrip voor de moeilijke situatie van de landbouwers. Maar ze blokkeren natuurlijk wel het vrachtverkeer.

"Ik ben bijzonder dankbaar dat ze geen schade toebrengen en personenverkeer doorlaten", zegt Dirk De fauw van het Havenbestuur.

"Wat betekent dat de havenarbeiders ter plaatse kunnen gaan. Daardoor kunnen heel wat activiteiten in de haven nog doorgaan. Ook in de bedrijven zelf kan er gewerkt worden. Alleen de vracht kan niet weg van de haven en kan ook niet naar de haven gebracht worden."

Boerenprotest brugge

Brugge

Ook actie in Kortrijk: bezetting van rotonde aan Kinepolis

Ook in Kortrijk kwamen boze landbouwers op straat. Ze hebben sinds 15u een rotonde bezet aan het Ei in Kortrijk in de buurt van Kinepolis. Ook hier was de politie aanwezig. De agenten zorgden ervoor dat het ziekenhuis AZ Groeninge zo goed mogelijk bereikbaar blijft.

Volgens de actievoerders "gaat de blokkade lang duren." In de vooravond trokken ze richting de transportzone LAR in Rekkem.

Rest van de week ook nog acties

Na vandaag zijn de acties van de landbouwers nog niet voorbij. Ze ontstaan vaak spontaan en snel, na een oproep via whatsapp, maar toch proberen we even op te lijsten waar je de komende dagen blokkades kan verwachten.

De acties in Zeebrugge en Kortrijk duren zeker al tot morgen. Dan is er ook een kleine prikactie aangekondigd in Slijpe bij Middelkerke, aan de E40 en er zullen na de middag blokkades zijn aan de op- en afritten van de A19 in Ieper.

Vrijdag plannen de landbouworganisaties ook een actie aan de kop van de Vaart in Roeselare en ook in Torhout.

Stropop aan boom: opvallende actie in Ruddervoorde

Boerenprotest stropop

Ruddervoorde

Hier en daar duiken ook protestborden op van misnoegde land- en tuinbouwers. Dat was vanmorgen zo in Ruddervoorde. "Gebruik je verstand. Zorg voor de boeren in ons land. Red de boer!", stond te lezen op een bord.

Opvallend: de actievoerders hadden ook een stropop opgehangen aan een boom. Als symbool voor de moegetergde land- en tuinbouwer.

Boerenprotest 3

Ruddervoorde

Boerenprotest brugge 1

Brugge

Andy Debo
Jens Lemant
Tijs Neirynck
Davy Vercamer
Belga