Ook geen car­na­val in Blan­ken­ber­ge, Knok­ke-Heist, Tor­hout & Oostduinkerke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Aan de Oostkust, in Blankenberge en Knokke-Heist, zal er ook dit jaar geen carnaval worden gevierd. Dt hebben de gemeenten gezamenlijk bekendgemaakt. Ook de stad Torhout schrapt dit jaar de carnavalstoet, net als Oostduinkerke.

Eerder liet ook de stad Menen al weten dat er geen carnavalstoet door de straten zal trekken.

Geen carnaval aan Oostkust

"De voorbije weken hebben de burgemeesters van Knokke-Heist en Blankenberge onderling overleg gepleegd over carnaval 2022", zeggen de gemeenten. "Daarbij zijn beide burgervaders overeengekomen hun beslissing maximaal op elkaar af te stemmen. In beide badplaatsen wordt carnaval in de krokusvakantie uitbundig en over meerdere dagen gespreid gevierd. 

Burgemeesters Björn Prasse en Piet De Groote hebben de knoop na veel wikken en wegen nu definitief doorgehakt: dit jaar gaat ook aan de Oostkust carnaval niet door en zullen de carnavalisten hun ludieke knaldrang nog wat moeten inhouden tot 2023."

"Regels haaks op carnavalfeest"

Afgelopen vrijdag kondigde het Overlegcomité van de Vlaamse en de federale overheden de nieuwe coronabarometer aan. Die treedt in werking vanaf 28 januari 2022 en start door de stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames meteen in code rood. Dit houdt o.m. in dat dynamische publieksevenementen en dynamisch horecabezoek verboden zijn. Over drie weken zou men de situatie opnieuw evalueren. Maar zelfs in code oranje -als dat er dan zou komen- is er zowel een plafond van 60 tot 80% bezetting in de horeca als een verplichting tot crowdmanagement voor evenementen. Wat dus wil zeggen dat mensen afstand moeten blijven houden.

Dat staat haaks op het volksfeest dat carnaval is en moet zijn. Carnaval op een ander moment in het jaar vieren, ziet de meerderheid van carnavalisten al evenmin zitten. In 2022 zal er dus tot spijt van het bestuur en de bevolking van zowel Blankenberge als Knokke-Heist geen dolle vierdaagse aan de Oostkust gevierd kunnen worden.

Reactie van burgemeesters Knokke-Heist & Blankenberge:

Burgemeester Piet De Groote: “Op vraag van de Raad van carnaval hebben we onze beslissing om carnaval dit jaar al dan niet te laten plaatsvinden, tot op het allerlaatste moment in beraad gehouden. Op advies van onze gemeentelijke veiligheidscel en in ruggespraak met collega Björn Prasse van Blankenberge, hebben we uiteindelijk besloten om de carnavalsstoet op 27 februari en de dinsdagavondparade op 1 maart definitief uit onze vrijetijdsagenda te schrappen. Binnen het schepencollege zullen we nog bekijken welke financiële compensatie we aan de Knokke-Heistse carnavalsgroepen kunnen geven om hun reeds gemaakte kosten te dekken. De Vissersmis in de Sint-Antoniuskerk en de bloemenhulde op zondagmorgen 27 februari op het Vissershuldeplein gaan wel nog door conform de geldende coronamaatregelen. Alleen de vipreceptie wordt geannuleerd.” 

Burgemeester Björn Prasse: “Blankenberge en Knokke-Heist liggen op amper 15km van elkaar en zijn met de tram eenvoudig te bereiken. Heel wat carnavalisten gaan dan ook wel eens over de stadsgrens kijken en meevieren tijdens de dolle vierdaagse. In het overleg met onze carnavalisten, de wagenbouwers en de jury vorige week was veel zin voor realiteit en verantwoordelijkheid aanwezig. Iedereen bleef echter wel hopen. Hoewel men nog niet meteen wilde beslissen, voelde iedereen aan dat een stoet en de daarbij horende feestelijkheden onder de huidige omstandigheden niet kunnen en ook niet verstandig zouden zijn. De beslissingen van het Overlegcomité en de verslaggeving van vrijdag maakten duidelijk dat dit ook half februari nog niet het geval zou zijn. En dan is het te kort dag om te beslissen om het toch nog te organiseren. Dus schep je voor de verenigingen en ook de middenstand beter nu duidelijkheid. Het Prinsenbal en -verkiezing vinden wél plaats in dinervorm, conform de maatregelen.”

Ook geen carnaval in Torhout

"Samen met de carnavalsverenigingen hadden we enorm veel goesting om er dit jaar een spetterend carnaval van te maken. Helaas zullen er ook in 2022 geen praalwagens door onze stad trekken", laat het stadsbestuur van Torhout weten.

"Moeilijk organiseren met regels"

"Het kindercarnaval en de geplande kermis gaan wel door. We keken er enorm naar uit en ook het enthousiasme bij onze carnavalsverenigingen was groot, maar helaas is het niet haalbaar om de carnavalstoet op een veilige manier te organiseren.

Daarnaast is het aantal ingeschreven praalwagens ook een stuk beperkter, begrijpelijk aangezien het lang niet duidelijk was in welke omstandigheden we zouden moeten organiseren.

Ondertussen zijn we tot de conclusie gekomen dat de maatregelen die bij zo'n grootschalig evenement genomen moeten worden, de organisatie onmogelijk maken. Het parcours zou bv. volledig omheind moeten worden, een Covid Safe Ticket én mondmasker zouden verplicht zijn.

"Met pijn in hart" (Burgemeester Kristof Audenaert)

"Het is met pijn in het hart dat ik moet meedelen dat carnaval ook dit jaar niet zal doorgaan in Torhout. Het is een feest waar jong en oud naar uitkijken, maar de maatregelen die wij bij zo'n groot evenement moeten nemen zijn niet werkbaar. De carnavalstoet kan dan wel niet doorgaan, maar de kermis die zal er het tweede weekend van maart wel staan," aldus burgemeester Kristof Audenaert.

Kindercarnaval en kermis gaan wel door

Voor de kleinsten is er dus goed nieuws.

"De geplande kermis zal er het tweede weekend van maart wel staan. Een ook het kindercarnaval gaat door. Op woensdag 2 maart kunnen de kleinsten terecht in Club De B voor een namiddag vol animatie en plezier.

De show start om 14 uur. Opgelet, om alle in veilige omstandigheden te laten verlopen is inschrijven verplicht. Dit kan door een mailtje te sturen naar vrijetijdshuis@torhout.be. De plaatsen zijn beperkt", zegt de stad.

Redactie