Nieuws

Gaat straks ook laat­ste hou­ten schip in Oos­tend­se haven onder de sloophamer?

Siol oostende

De Siol toen die nog op Baelskaai in Oostende lag in 2015.

Voor een van de laatste houten vissersschepen aan onze kust dreigt de sloop, al wil de eigenaar het schip alsnog proberen te redden. De Siol, uit de jaren vijftig, ligt al tien jaar te verkommeren in Oostende, maar het wrak moet er van de haven weg door veiligheidsredenen. De eigenaar wil het dus niet opgeven en overweegt om een crowdfunding op te starten. Maar veel tijd is er niet, hoogstens een paar weken. 

De reddingsactie van het laatste houten schip van de Oostendse vissersvloot is een lang verhaal. Reder en maritiem erfgoedbehoeder Willy Versluys kocht de Siol bijna 10 jaar geleden. In het visserijdok dreigde het te zinken. Daarna stond het bijna drie jaar op de Baelskaai. 

Fout geparkeerd

Ook toen kreeg Versluys het aan de stok met de haven, omdat de Siol fout geparkeerd stond. 

"Mijn bedoeling was om het in die nieuwe stad te integreren als een herinnering aan onze grote visserij. Dat is niet toegelaten geweest, ik heb een paar PV’s aan mijn broek gehad", zei hij tijdens een interview in 2017.

Toen hebben takeldiensten 7 uur nodig gehad om de Siol te verplaatsen naar de Slipway in Oostende. Een ander stukje maritiem erfgoed van meer dan 100 jaar oud dat in uiterst belabberde staat verkeert.

2015-05-07 00:00:00 - Oudste houten vissersboot mag niet op kaai staan
Nieuws

Oudste houten vissersboot mag niet op kaai staan

Opknapbeurt als monument?

Of het houten schip de Oostende 225 Siol nog een nieuwe rustplaats vindt of ooit als monument een opknapbeurt krijg, is nu de vraag. Eigenaar Willy Versluys krijgt het alvast niet over zijn hart om het te slopen. "Ik blijf er voor vechten. Ik hoop dat ik links of rechts wat steun krijg. Misschien via een crowdfunding."

De haven drong er al op aan om de Siol meteen na de krokusvakantie te slopen. Ook die deadline heeft het oude schip overleefd.

De redactie