Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De problemen met De Lijn-bussen in Zonnebeke blijken nog niet van de baan. Volgens de gemeente zijn er vaak bussen geschrapt, omdat ze defect zijn. "Er zijn onvoldoende moderne vervangtoestellen op de stelplaats in Ieper", zegt schepen voor Mobiliteit Koen Meersseman.
Sinds 15 april rijden touringcars achter de drukste buslijnen in West-Vlaanderen, om het capaciteitsprobleem op te lossen. Maar dat blijkt niet genoeg. "We zien op verschillende lijnen doorheen Zonnebeke naar Ieper constant geannuleerde bussen. Dat is dagelijks het geval", zegt schepen Meersseman.
Scholieren aan de kerk in Beselare moeten vaak drummen voor hun plaats op de bus. Drie extra touringcars zijn hier nodig, volgens de schepen.
"Probleem is al tijdje gekend"
Volgens de schepen ligt de oorzaak bij te weinig en verouderde bussen. "Dat probleem is al een tijdje gekend en is niet aangepakt omdat er te weinig budget is. De oudere bussen komen naar Ieper, de vernieuwde gaan naar de grootsteden."
De gemeente Zonnebeke vraagt een oplossing en een compensatie van De Lijn.
Oppositiepartij (Vlaams) Vooruit klaagt al langer aan dat De Lijn qua materiaal ook in gebreken blijft. Melissa Depraetere: "Dit is het gevolg van de besparingen van 2 legislaturen met een rechtse Vlaamse Regering. Niet alleen werden meer dan 3.000 bushaltes afgeschaft, er werd ook zodanig bespaard op de onderhouds- en investeringsbudgetten dat bussen massaal uitvallen omdat ze te oud en versleten zijn of er geen wisselstukken meer bestaan. Dat zeggen wij met Vooruit trouwens niet alleen, dat zeggen ook de CEO van De Lijn en de voorzitter van de Raad van Bestuur in talloze interviews de laatste maanden. Wat Vooruit voorstelt is om opnieuw te investeren in De Lijn. Concreet: 300 miljoen extra per jaar. 100 miljoen om nieuwe (elektrische) bussen aan te kopen, 100 miljoen investeringsmiddelen en 100 miljoen naar werkingsmiddelen."