Nieuws
 | update 

Meer dan 4000 klach­ten in één maand na invoe­ring nieuw ver­voers­plan De Lijn

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij De Lijn zijn al meer dan 4000 klachten vanuit heel Vlaanderen binnengekomen sinds de invoering van het nieuwe vervoersplan, exact een maand geleden. Intussen heeft de vervoersmaatschappij al op een dertigtal trajecten wijzingen aangebracht, ook in Ieper. Toch trekken de scholen aan de alarmbel. In het Lyceum komen dagelijks tientallen leerlingen te laat. Volgens de Lijn gaat het om een samenloop van omstandigheden.

"Wij zijn bijna altijd te laat in de les. Ik krijg er stress van, want we moeten elke ochtend lopen", vertelt Charlotte, één van de leerlingen die dagelijks te laat komen in het Lyceum in Ieper.

"Eén op de tien leerlingen komt te laat"

De school ligt nochtans vlak aan het busstation, maar na de invoering van het nieuwe vervoersplan een maand geleden, is de busregeling een grote soep. "Dagelijks is meer dan een op de tien leerlingen te laat. Heel regelmatig zijn er nog extra vertragingen, omdat de bus te vol zit", bevestigt leerkracht Tine Malliet.

Ook leerkracht Jolien merkt een verschil op. "Ik geef het eerste uur les, dat is vervelend als er laatkomers zijn. Dan ben je begonnen, maar moet je nog een hernemen omdat er nog leerlingen binnenkomen. Ook tijdens een toets maakt vijf minuten minder tijd een groot verschil."

Wijzigingen

Net als de scholen in Ieper dienden ook heel wat ouders al een klacht in bij De Lijn. De vervoersmaatschappij heeft bij ons al wijzigingen doorgevoerd, bijvoorbeeld in Heuvelland.

Ook de lijn 80 Zonnebeke-Ieper krijgt vanaf 4 maart al een aanpassing in de dienstverlening. Maar in het Lyceum gaat het vooral om lijn 90 Roeselare-Ieper. Daar is al een wijziging doorgevoerd, maar er is ook nog een bijkomend probleem, volgens De Lijn. "In de Westhoek hebben we te maken gehad met de ziekte van een aantal chauffeurs. Uiteraard mag dat niet blijven duren. Onze mensen zijn daar volop mee bezig. Normaal zou die situatie op heel korte termijn moeten rechtgezet zijn", zegt Frederik Wittock van De Lijn.

De lijn
Nieuws

De Lijn past lijn Zonnebeke – Ieper aan op vraag van ouders en schepen: “Kinderen waren te laat op school”

"Aantal klachten valt mee"

De Lijn zegt dat het aantal klachten nog meevalt, want elke dag nemen 950.000 mensen de bus. In onze provincie gebeuren op korte termijn nog een aantal aanpassingen op buslijnen zodat leerlingen op tijd op school geraken.

"Bijvoorbeeld lijn 75 richting Harelbeke, Deinze, Kortrijk wordt aangepast, in functie van de schooltijden. Hetzelfde geldt voor lijn 81 en 85, Waregem en Wervik", zegt Frederik Wittock van De Lijn. 

Ook in Brugge past men een aantal ritten aan. "Vanaf april, net na de paasvakantie, komen er nog meer aanpassingen, zoals de lijn Diksmuide-Oostende."

De redactie