Nieuws

Nieuw uni­form van poli­tie: zicht­baar­der, meer com­fort, vrouwvriendelijker

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De politie heeft het nieuwe politie-uniform voorgesteld. Ook de politievoertuigen krijgen een nieuwe markering. Pas eind 2026, begin 2027 zullen de politieagenten in ons land na meer dan 20 jaar een nieuw uniform hebben.

Blauw en geel, dat zijn de kleuren van het nieuwe uniform. Het oranje dat terug te vinden is in het huidige uniform verdwijnt volledig. Verandering was dringend nodig, vindt hoofdcommissaris Nicholas Paelinck. Hij is korpschef van de politiezone Westkust. "Het huidige uniform dwingt veel te weinig respect af. Er is ook een wildgroei met tiental verschillende uniformstukken zodat de burger niet meer op straat ziet of dat nu een politieagent is of niet."

Herkenbaarheid

"Herkenbaarheid is belangrijk zodat politiemensen op dezelfde manier herkend kunnen worden door de inwoners", zegt minister Verlinden. "Die herkenbaarheid draagt bij aan het vertrouwen tussen burger en politie. Dat is iets waar we op veel fronten aan werken en nu dus ook met het nieuwe uniform." Alle geledingen van de politie gaan een uniform met hetzelfde design krijgen.

Moderner en comfortabeler

Nicholas Paelinck somt de voordelen op van het prototype dat vrijdag voorgesteld werd: "Het maakt ons zichtbaarder bij dag en nacht. Het is veel gebruiksvriendelijker, veel moderner en meer gealigneerd met de andere landen. Het biedt ook meer comfort." 

Met name voor vrouwelijke politiemensen zou het een verbetering zijn. Het zit veel beter, klinkt het.

Even geduld

Op het terrein mogen de politiemensen dan wel snakken naar een nieuwe snit, ze gaan toch nog even geduld moeten hebben. "Nu komen er testuniformen, een Europese aanbesteding, alles moet in wetteksten gegoten worden", zo legt Paelinck uit. "We hopen met het basisuniform te landen eind 2026, begin 2027." Het uniform vernieuwen van 50.000 politiemensen is een enorme logistieke operatie."

Uniform1
Uniform2
Uniform01
Uniform02
Uniform03
Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.