Nieuws

Nest Azi­a­ti­sche hoor­naars valt man aan in Avelgem

2023-07-30 00:00:00 - Nest Aziatische hoornaars valt man aan in Avelgem

In Avelgem heeft een Aziatische hoornaar een man aangevallen. Tijdens het zagen van planken begon het nest in de buurt te schudden. De wespen vielen de man vervolgens aan doordat ze zich bedreigd voelden.

De soort is aan een opmars bezig in (West-)Vlaanderen en vormt dus een bedreiging voor niet alleen de honingbijen en insecten, maar ook de mensen.

De man was een aantal planken aan het zagen. Hierdoor schudde het nest van een aantal meter verderop. De Aziatische hoornaars traden in actie en vielen de man aan. Hij werd met de MUG afgevoerd. Een verdelger pakte het nest aan. Al meer dan 360 nesten van de wespensoort zijn opgespoord en vernietigd.

Defensiever dan gewone wesp

Het expertisecentrum Aziatische hoornaars ziet het wel vaker gebeuren, maar noemt het deze keer toch wat specialer, omdat de man vier meter afstond van het nest. Deze wespensoort is volgens hen dus veel defensiever dan de gewone wesp. "Gelukkig vallen er in Vlaanderen nog geen doden, zoals in Frankrijk en Spanje, al blijft het hout vasthouden", zegt het centrum nog.

De Vlaamse overheid werd door het Vlaamse bijeninstituut gevraagd om de strijd tegen de Aziatische hoornaar financieel te ondersteunen.

Lees ook:

Emile Beeckman