Nieuws

Pro­ble­men met trei­nen door win­ter­weer, boven­lei­din­gen bevrie­zen, twee trei­nen stran­den in Brug­ge en Vichte

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het treinverkeer ondervond vanmorgen in West-Vlaanderen hinder door het winterweer. Op verschillende plaatsen raakten de bovenleidingen bevroren. Daardoor waren er vertragingen op de lijnen Poperinge-Kortrijk en Kortrijk- Oudenaarde. De problemen met die leidingen waren rond 9u30 opgelost.

Maar op de lijn Kortrijk-Oudenaarde viel rond 7u45 een trein stil in Vichte, door tractieproblemen. De 40 passagiers moesten enkele uren op de trein blijven zitten. Daarna konden ze hun reis met een bus verder zetten. De NMBS stuurde een hulplocomotief ter plaatse om de gestrande trein weg te slepen. Dat gebeurde rond 10u30.  Al die tijd bleven drie overwegen in Vichte dicht, wat voor files zorgde, onder meer in de Olekenbosstraat.

De andere treinen konden op de lijn Kortrijk-Oudenaarde door over één spoor. Ze reden wel met vertraging.

Treinjuist
Overweg

Ook in Brugge defecte trein

Ook in Brugge hebben 80 pendelaars urenlang vastgezeten op een trein. De trein, die onderweg was van Blankenberge naar Brugge, is stilgevallen nadat het achterste rijtuig rond 9.30 uur omwille van nog onbekende redenen loskwam van de trein. Het treinverkeer tussen Brugge en de kust lag een tijd stil.

Oorzaak nog onbekend

Het incident gebeurde toen de IC-trein richting Genk het station van Brugge naderde. Na de koppelingsbreuk remde de trein automatisch. "De veiligheidssystemen zijn onmiddellijk in werking getreden en de rijtuigen zijn daarop onmiddellijk tot stilstand gekomen. Het losgekomen stuk bevond zich bij stilstand vlakbij de andere rijtuigen", legt woordvoerder Bart Crols uit.

Het treinverkeer is daarop stilgelegd tussen Brugge en Blankenberge, Knokke en Zeebrugge. Rond 11.00 uur waren alle rijtuigen opnieuw gekoppeld geraakt en tegen 12.00 uur kon de trein het station van Brugge binnenrijden, met alle reizigers aan boord. Dan kon ook het treinverkeer tussen Brugge en de kust hervat worden. Een onderzoek moet uitmaken wat de oorzaak van het incident was.

Ben Storme