Nieuws
 | update 

MUG-Heli krijgt 17.000 euro van Brugs cre­ma­to­ri­um, maar eigen­lijk is er veel meer nodig”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De MUG-helikopter heeft een schenking gekregen van 17.000 euro van het crematorium in Brugge. Daarmee is de werking van de heli in West-Vlaanderen weer even verzekerd.

De West-Vlaamse MUG-heli voert zo'n 700 interventies uit op jaarbasis. Daarbij worden jaarlijks tientallen levens gered. Er werken 6 piloten, 20 verpleegkundigen en een twaalftal artsen. 

Toch is de financiering ervan al jaren een heikel punt. Het instituut dat de MUG-heli uitbaat moet een beroep doen op de provincie, lokale besturen, sponsors en inzamelacties om geld bij elkaar te krijgen.

2022-05-27 00:00:00 - Financiering MUG-heli blijft heikel punt
Nieuws

Financiering MUG-heli blijft heikel punt

17.000 euro

Net zoals vorig jaar doet het crematorium van Brugge een duit in het zakje. De publiek-private samenwerking tussen uitvaartspecialist DELA en Stad Brugge laat (edel)metalen als titanium of staal die na een crematie overblijven, in bijvoorbeeld prothesen, over aan een gespecialiseerd bedrijf dat ze verwerkt tot nieuwe medische toepassingen.

Die opbrengst schenken de organisaties elk jaar aan een goed doel, dit jaar is dat opnieuw vzw MUG-heli. Vorig jaar kreeg de vzw een bedrag van 17.000 euro. Ook dit jaar is dat opnieuw het geval.

2023-01-09 00:00:00 - MUG-heli krijgt 17.000 euro en kan weer enkele maanden vliegen
Nieuws

MUG-heli krijgt 17.000 euro en kan weer enkele maanden vliegen

Meer geld nodig

Uitvaartspecialist DELA en Stad Brugge zorgen er met deze gift mee voor dat de helikopter vanaf zijn standplaats in het AZ Sint-Jan Brugge ook in 2024 mensenlevens kan redden in West-Vlaanderen en omstreken en kan blijven innoveren. "Zo heeft de MUG-heli sinds kort als enige mobiele urgentieteam van België bloedproducten aan boord", klinkt het.

Vorig jaar diende de 17.000 euro voor enkele maanden brandstof, maar volgens dokter Nicolas Müller is er jaarlijks 800.000 euro nodig. “Het in de lucht houden van onze helikopter kost ons elk jaar ruim 800.000 euro. Giften zoals deze van DELA en Stad Brugge zijn meer dan welkom. Met de steun kunnen we een deel van onze brandstof betalen en onze medische apparatuur onderhouden.”

"Jaar na jaar toont de MUG-heli zijn noodzaak, maar de overheid voorziet er maar een beperkte subsidie voor. Zonder vrijwillige bijdrages van gemeentebesturen, burgers en bedrijven kan de heli niet in de lucht blijven”, zegt Brugs schepen Jasper Pillen.

De redactie