Nieuws

Mond­zorg­coa­ches hel­pen voor­al kwets­ba­re groe­pen op weg naar tandarts

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende houden mondzorgcoaches een hele dag mondscreenings. Dat doen ze omdat heel wat – vooral kwetsbare – mensen hun mondzorg in de steek laten door financiële, administratieve of sociale drempels. “Wie zijn of haar mond niet tijdig laat verzorgen, loopt het risico dat de schade alleen maar groter wordt en de kosten nog verder oplopen”, zegt Hilde Crevits, Vlaams minister van Volksgezondheid.

De mondgezondheid van mensen in armoede is gemiddeld gezien niet om over naar huis te schrijven. De gevolgen van aanslepende mondproblemen kunnen groot zijn: pijn, schaamte, een hogere tandartsrekening, extra lichamelijke klachten, minder zelfvertrouwen, problemen om werk te vinden.

Drempels

Daarom zijn er mondzorgcoaches van ‘Ieders Mond Gezond’, die preventief screenings houden in verschillende gemeenten en de drempel verlagen om naar de tandarts te gaan.

“Uit verschillende bevragingen en objectieve gegevens van de mutualiteiten weten we dat mondzorg - zeker bij kwetsbare groepen - verwaarloosd kan worden.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Volksgezondheid (CD&V)

Na het volgen van de kosteloze, eendaagse opleiding kunnen medewerkers van armoedeorganisaties de mensen uit hun organisatie helpen waar nodig.

De mondzorgcoaches voeren zelf geen behandeling uit, maar vervullen een brugfunctie tussen de patiënt en de reguliere zorg.

Stijging

Vandaag houden de coaches halt in het Huis van het kind Edith, in Oostende. Een tandarts en vier mondzorgcoaches begeleiden elke persoon zo goed mogelijk: van een warm onthaal en gesprekken met ouders tot doorverwijsbrieven opstellen op basis van de screening.

Het aantal gescreende personen is aanzienlijk toegenomen, met een stijging van ongeveer 50 procent in 2023 ten opzichte van 2022. In totaal hebben vorig jaar 3000 mensen een screening gekregen.

Dit jaar wil ‘Ieders Mond Gezond’ inzetten op de samenwerkingen met de Eerstelijnszones, met als doel de toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere