Nieuws

Micro­foons en sen­so­ren tegen Azi­a­ti­sche hoornaars

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Sinds een paar jaar is de Aziatische Hoornaar zowat de belangrijkste vijand van de bijenimker.

Een paar jaar geleden is het eerste nest bij ons ontdekt in Poperinge. Hoornaars kunnen hele bijenkasten vernietigen. De universiteit van Gent heeft nu met Vespa-watch een wetenschappelijk project om de aanvallen van Hoornaars te monitoren. Dat gebeurt met microfoons en sensoren. In West-Vlaanderen zijn er zo’n 20 kasten hiermee uitgerust. Onder meer de bijenhal van de imkerbond IJzervallei in Diksmuide.

Parameters

"De hoornaar jaagt op bijen aan de vliegopening van de kast en zo kunnen we de hoornaar detecteren", zegt Karel Schoonvaere van Honeybee Valley UGent. "Andere parameters zijn temperatuur, vochtigheid binnen de kast en ook de weersomstandigheden.  Alle data wordt verzonden naar de gateway en die geeft het door naar de imker".

Doel is om de hoornaar te verdelgen. Dit jaar zijn al 14 nesten vernietigd door de brandweer. Uitroeien wordt moeilijk maar de imkers werken graag mee aan dit wetenschappelijk onderzoek. "Laat ons hopen dat we er een halt aan kunnen toeroepen. We zijn blij dat we kunnen meewerken aan het project van UGent met een 4-tal proefinstallaties", zegt Luc Aneca van de imkerbond IJzervallei.

Karl Vandenberghe

karl.vandenberghe@focus-wtv.be

Karl Vandenberghe